სქელი, ბლანტი სისხლი საშიშია ჯანმრთელობისთვის. შენელებული სისხლის მიმოქცევა კი იწვევს შინაგან ორგანოების ჟანგბადით შიმშილს და თრომბების წარმოქმნას.სისხლის გამათხელებელი რეცეპტები: ბევრი ადამიანი ასპირინს იყენებს სისხლის გასათხელებლად, მაგრამ ცოტამ თუ იცის, რომ მას სარგებლის გარდა, ზიანიც მოაქვს. კუჭის კედლებზე მიმაგრებული ასპირინის ნაწილაკები ჭამენ კუჭის კედელს და ქმნიან წყლულებს. ამიტომ, ტრადიციული მედიცინა იყენებს ჟოლოს და შავი მოცხარის ფოთლების დეკორაციებს, როგორც ასპირინის წყაროს.
სალიცილის მჟავა ასევე გვხვდება ბევრ ხილსა და ბოსტნეულში, თუმცა საკმარისი რაოდენობით, რომ მნიშვნელოვნად იმოქმედოს სისხლის შედედებაზე.
აქვე უნდა გვახსოვდეს, რომ მნიშვნელოვანია K ვიტამინით მდიდარი საკვების მიღების შემცირება, რადგან ისინი, პირიქით, ხელს უწყობენ შედედებას. მათ შორის, უპირველეს ყოვლისა, საჭიროა ალეკის ნაყოფების დასახელება. K ვიტამინი არის ისპანახში, სალათში და სხვა საკვებ მწვანეთა შემადგენლობაში. თუ თქვენი სისხლი სქელია, გაითვალისწინეთ, რომ K ვიტამინით მდიდარი საკვები მას კიდევ უფრო სქელს ხდის.
თევზის ცხიმები ხელს უწყობს არა მხოლოდ სისხლის გათხელებას, არამედ არსებული თრომბისა და სკლეროზული ფოლაქების რეზორბციას. ექიმები ურჩევენ თევზი კვირაში მინიმუმ 3-4 ჯერ მიირთვან. უპირატესობა უნდა მიენიჭოთ ცხიმიან ჯიშებს.
დარწმუნდით, რომ საკვები შეიცავს იოდს (აუცილებლად მიირთვით რეგულარულად, ზღვის წყალმცენარეები: გახეხეთ ყავის საფქვავში და 1 ჩ / კ დღეში ერთხელ, მარილის ნაცვლად საკვებთან ერთად.), ამცირებს სისხლის სიბლანტეს, ზრდის სისხლძარღვების ტონუსს. სისხლის გათხელებას ხელს უწყობს საკვები, რომელიც შეიცავს ტაურინს, რაც ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას. იგი უხვადაა ზღვის პროდუქტებში და ზღვის თევზებში. დიეტას დაამატეთ ნიგოზი და ნუში (დღეში 1 სუფრის კოვზი).
ნივრის მიღება ამცირებს სისხლის სიბლანტეს. თქვენს რაციონში შეიტანეთ ნესვი, გრეიფრუტი, წითელი ბულგარული წიწაკა და პომიდორი.
მელიოტის ბალახი, გინგგო ბილობა, ტკბილი ალუბალი და სხვა ალუბალი ხელს უწყობს სისხლის შეთხელებას. წითელი მშრალი ღვინო შესანიშნავია სისხლის გასათხელებლად. დღეში ერთი ჭიქა ღვინო ჭამის დროს შესანიშნავი წამალია.
ჩილის წიწაკა შეიცავს A და E ვიტამინებს, კალიუმს და ფოლიუმის მჟავას, რომლებიც შესანიშნავად ამცირებენ სისხლში თრომბებს და ხელს უშლიან გულსისხლძარღვთა დაავადებებს.
ყოველდღე დალიეთ არაუმეტეს 120 მლ ფორთოხლის წვენი – ეს არის შესანიშნავი სისხლის გამათხელებელი და ასევე ვიტამინი C. გახსოვდეთ, რომ ფორთოხლის წვენი უკუნაჩვენებია კუჭის წყლულისა და მაღალი მჟავიანობის გასტრიტის დროს.
აიღეთ 250 გრ გაწმენდილი ნიორი, დაამატეთ 300 გრ თაფლი. დააყოვნეთ 3 კვირა და მიიღეთ 1 სუფრის კოვზი დღეში 3-ჯერ ჭამამდე 40 წუთით ადრე.
ასევე გირჩევთ ჩაასხით 0,5 ლიტრი არაყი 100 გრ დაფქულ მუსკატის კაკალში, გააჩერეთ 21 დღე, ყოველდღე შეანჯღრიეთ, შემდეგ გაფილტრეთ. დალიეთ 20-30 წვეთი 1/4 ჭიქა ცხელ წყალში დღეში 3 ჯერ ჭამამდე 30 წუთით ადრე. ნაყენის ნაწილებს შორის (0,5 ლ), 10 დღის შესვენება, მხოლოდ 5 კურსი
დაღეჭეთ 1/2 ჩ.კ. მწარე ჭიის მშრალი ყვავილები და სვით 1 ჭიქა კეფირი. ამის გაკეთება 1 კვირის განმავლობაში, ყოველ საღამოს, 21 საათზე. შემდეგ შეისვენეთ 7-10 დღე. პროდუქტი ასევე ასუფთავებს ღვიძლს და აღადგენს იმუნურ სისტემას.
ასევე ძალიან სასარგებლოა თუთის ფესვები. (თუთა) ხელს უწყობს სისხლის კარგად შეთხელებას. აიღეთ 200 გრ თუთის ახალი ფესვები, დაჭერით და გარეცხეთ. მოათავსეთ მინანქრის ქვაბში, დაასხით 3 ლიტრი ცივი წყალი და გააჩერეთ 1 საათის განმავლობაში. შემდეგ დადგით დაბალ ცეცხლზე, გააჩერეთ 15 წუთი ადუღების შემდეგ, გადმოდგით ცეცხლიდან, გააგრილეთ, გაწურეთ და შედგით მაცივარში. მიიღეთ 5 დღე, 200 გრ დღეში 3 ჯერ ჭამამდე, შემდეგ შეისვენეთ 2-3 დღე. ამრიგად, აუცილებელია 2-3 კურსის დალევა.
ხორბალი ათხელებს სისხლს. ჭამეთ მინიმუმ 1 სუფრის კოვზი ყოველდღიურად. აღმოცენებული ხორბალი, სასურველია დაამატოთ იგი ბოსტნეულის სალათებში + 1 ჩ.კ. სელის ზეთი (ომეგა -3 უჯერი ცხიმოვანი მჟავების წყარო).