სასმელი, რომელიც უბრალოდ საჭიროა კუჭის წყლულის დროს!

ფიტოთერაპევტები ამტკიცებენ, რომ ამ წვენის ნახევარი ჭიქა საგრძნობლად ასუსტებს დაავადების სიმპტომებს, ხოლო პეპტიური წყლულოვანი დაავადების დროს ასევე კარგი საშუალებაა გამწვავების თავიდან ასაცილებლად.

კარტოფილი შეიცავს 75% წყალს, 17% სახამებელს და 1% ბოჭკოს.

ასი გრამი ახალგაზრდა კარტოფილი შეიცავს 20 მგ ასკორბინის მჟავას, რაც ადამიანის ყოველდღიური მოთხოვნილების მესამედია ამ ვიტამინის მიმართ. შენახვის პროცესში, იანვრისთვის, მათში მხოლოდ ნახევარი რჩება, ხოლო აპრილისთვის – მხოლოდ მეოთხედი. თუმცა, ვიტამინი C ასევე იკარგება არასწორად მომზადების შემთხვევაში. მის შესანარჩუნებლად კარტოფილი უნდა გაფცქვნათ და დაჭრათ უჟანგავი ფოლადის დანებით, მოხარშული კარტოფილი დაფქულით მხოლოდ ხის ღვეზელით და ხარშვისას ტუბერები მდუღარე წყალში ჩაყაროთ.

kartofilis sargebeli

ასკორბინის მჟავის გარდა, კარტოფილი შეიცავს: ვიტამინებს A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, H, K, PP, ვაშლის, ოქსილის, ნიკოტინის, პანტოტენის, ლიმონის და ფოლიუმის მჟავებს, კალციუმის, მაგნიუმის მარილებს, ფოსფორი, რკინა და განსაკუთრებით კალიუმი.

კარტოფილი შეიცავს ცხიმოვანი ცვლის რეგულატორებს: ქოლინი, მეთიონინი, გლუტამინის და ასპარტინის მჟავები. კარტოფილის ტუბერებში შემავალ სახამებელს აქვს ანტისკლეროზული თვისებები, ამცირებს ქოლესტერინის დონეს სისხლში და ღვიძლში. კალიუმის მარილების მაღალი შემცველობა მას სასურველს ხდის გულ-სისხლძარღვთა სისტემის სხვადასხვა დაავადებით დაავადებული ადამიანების დიეტაში.

კარტოფილი განსაკუთრებით ღირებულია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებებში: კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლული, გასტრიტი მაღალი მჟავიანობით, გულძმარვა, ყაბზობისადმი მიდრეკილება ხალხურ მედიცინაში ინკურნება ვარდისფერი ყლორტებისგან დამზადებული კარტოფილის წვენისგან.

kartofilis kvirtebi

კარტოფილის წვენს აქვს ტკივილგამაყუჩებელი მოქმედება კუჭისა და წვრილი ნაწლავის ლორწოვანი გარსის ეროზიისა და დაწყლულების დროს.

კარტოფილის ნახარში ეხმარება ართრიტით დაავადებულ ადამიანებს, თუ მას დილით უზმოზე, შუადღისას და საღამოს დალევთ. გარდა ნახარშისა, ასევე სასარგებლოა წვრილ სახეხზე გახეხილი 2-3 ახალი კარტოფილის მირთმევა, კანთან ერთად.

ახალი კარტოფილის წვენი კურნავს მიკროჭრილობებს ფარინგიტისა და ლარინგიტს პირის ღრუში გამოვლებით. კარტოფილის წვენი ასევე მკურნალობს პაროდონტის დაავადებას.

ზოგადად, ახლად მომზადებულ კარტოფილის წვენს აქვს ანთების საწინააღმდეგო, ჭრილობების შეხორცება, შარდმდენი, მატონიზირებელი მოქმედება. როგორც შარდმდენი საშუალება, წვენს სვამენ შეშუპების სამკურნალოდ და პროფილაქტიკისთვის.

კარტოფილის წვენის მომზადება:

კარგად გარეცხილი კარტოფილის (უმჯობესია აიღოთ ვარდისფერი კვირტებიანი), ქერქი იფხეკა. კვირტებს ატარებენ წვენსაწურში ან წვრილი სახეხზე ხეხავენ და მისგან წვენს წურვენ.

კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაავადებების დროს – წვენს ჯერ სვამენ 1/4 ჭიქაში, თანდათან იღებენ 1/2-3/4 ჭიქას 3-4-ჯერ დღეში ჭამამდე 30-40 წუთით ადრე (ბოლო დოზა ძილის წინ) 20. დღეები. ამავე დროს, უნდა დაიცვან შესაბამისი დიეტა.

ყაბზობისა და თავის ტკივილის დროს – წვენს სვამენ ნახევარი ჭიქა დღეში 2-3-ჯერ. გამოიყენება მხოლოდ ახლად მომზადებული წვენი, უნდა დაყოვნდეს არა უმეტეს 10 წუთისა და შემდეგ მიიღოთ, გამოყენებამდე შეანჯღრიეთ.

ცოტა ხნის წინ დადგინდა, რომ ახალი კარტოფილის ტუბერების წვენი აძლიერებს პანკრეასის ფერმენტულ სეკრეციას და აქვს შაქრის დამწევი ეფექტი, რის გამოც ის სასარგებლოა დიაბეტის დროს. საწყისი ერთჯერადი დოზაა 1/4 ჭიქა 2-3-ჯერ. დღეში (წვენი შეიძლება ჯერ წყლით განზავდეს 1:1 თანაფარდობით). შემდგომში, კარგი ტოლერანტობით, ის იზრდება 1 ჭიქით 2-3-ჯერ დღეში.

კარტოფილის წვენი ნიახურისა და სტაფილოს წვენებთან ერთად სასარგებლოა საჭმლის მონელების დარღვევის დროს.

კარტოფილის წვენი შეგიძლიათ დალიოთ სუფთად ან შეურიოთ მას მოცვი, სტაფილო ან თაფლი. გემო უმჯობესდება, მაგრამ თერაპიული ეფექტი მცირდება.

ᲛᲜᲘᲨᲕᲜᲔᲚᲝᲕᲐᲜᲘᲐ! კარტოფილის წვენი არ არის რეკომენდებული მძიმე დიაბეტით დაავადებულთათვის, აგრეთვე კუჭის წვენის დაბალი მჟავიანობის დროს.

Facebook კომენტარები