ხალხი ფიქრობს, რომ ყავისფერი ბრინჯი უკეთესია, ვიდრე თეთრი, რადგან მათ ეს არ იციან! თურმე ყველა ვცდებოდით!

ხშირად “უსარგებლო საკვებს” აქვს უფრო ჯანსაღი ალტერნატივა, მაგალითად, თეთრ შაქარს აქვს ყავისფერი ანალოგი, ან თეთრ ფქვილს აქვს მრავალი სხვა ალტერნატივა. მიუხედავად იმისა, რომ ყავისფერი ვერსია ზოგადად ითვლება უფრო ჯანსაღად, ვიდრე თეთრი, ბრინჯი მათ შორის გამონაკლისია.

თეთრი ბრინჯი და ყავისფერი ბრინჯი.

თეთრი ბრინჯი ითვლება ცუდ საკვებად, ხოლო ყავისფერი ბრინჯი ჯანსაღად. ჩვენ ვისაუბრებთ იმაზე, თუ რატომ არის ეს ორი მოსაზრება მცდარი. მაგრამ, პირველ რიგში, ნება მომეცით ავხსნა ის ფაქტი, თუ რატომ ფიქრობს ხალხი, რომ თეთრი ბრინჯი მათთვის ცუდია.

თეთრი ბრინჯი და სისხლში შაქარი.

ადამიანები ხშირად ერიდებიან თეთრ ბრინჯს, რადგან ფიქრობენ, რომ ის სისხლში შაქრის დონეს ზრდის. ეს მცდარი წარმოდგენა ასოცირდება თეთრ ნახშირწყალ საკვებთან, როგორიცაა თეთრი პური, რომელსაც აქვს მაღალი გლიკემიური ინდექსი.

მაგრამ ბრინჯის შემთხვევაში ეს ასე არ არის.

ერთ ერთმა ჟურნალმა გამოაქვეყნა კვლევა, რომელშიც შედიოდა 14 ჯანმრთელი მონაწილე, რომლებიც ჭამდნენ 11 სხვადასხვა ჯიშის ბრინჯს, მათ შორის თეთრ და ყავისფერ ბრინჯს. თითოეული მონაწილის სისხლში გლუკოზის დონე გაზომილი იყო იმის დასადგენად, იყო თუ არა ბრინჯის თითოეული სახეობა საშუალო-მაღალი ინდექსის კატეგორიაში თუ დაბალი გლიკემიური ინდექსის კატეგორიაში.

კვლევის დასასრულს დაასკვნეს, რომ ყავისფერი ბასმატის ბრინჯი იყო საშუალო-მაღალი გლიკემიური ინდექსის კატეგორიაში, ხოლო თეთრი ბრინჯი დაბალი ინდექსის კატეგორიაში. ამრიგად, დადასტურებულია, რომ ბრინჯის ფერი არ განსაზღვრავს მის გავლენას სისხლში შაქრის დონეზე.

ყავისფერი ბრინჯი და ფიტატები(ფიტატები – მარცვლეული, ბურღულეული, მაღალი ექსტრაქციის ფქვილი, თხილეული).

ყავისფერი ბრინჯი შეიცავს უფრო მეტ ფიტატს, ვიდრე თეთრი ბრინჯი და მიუხედავად იმისა, რომ ის არ არის არაჯანსაღი, ის აუარესებს მას, ვიდრე თეთრი ბრინჯი.

ფიტატები ხელს უშლის საკვებში ისეთი აუცილებელი მინერალების შეწოვას, როგორიცაა რკინა, თუთია და კალციუმი და ასევე ცნობილია, როგორც “ანტი-ნუტრიენტები”. როგორც წესი, ეს არ იწვევს ჯანმრთელობის დიდ პრობლემებს, მაგრამ შეიძლება გამოიწვიოს სასარგებლო მინერალების დეფიციტი.

ადამიანების უმეტესობას სჯერა, რომ ყავისფერი ბრინჯი უფრო ჯანმრთელია ვიდრე თეთრი ბრინჯი, რადგან ის უფრო მდიდარია საკვები ნივთიერებებით, მაგრამ ეს ასე არ არის იმის გამო, რომ ის აფერხებს ორგანიზმის უნარს, შეიწოვოს ეს საკვები ნივთიერებები.

Facebook კომენტარები