არტიშოკი არის კალორიული პროდუქტი, რომელიც შეიცავს უამრავ კვალ ელემენტს, ბოჭკოვან და ვიტამინ B9-ს. ბოსტნეულის საკვები ნაწილები მდიდარია ანტიოქსიდანტებით. როგორ ავირჩიოთ სწორი არტიშოკი და შეინახოთ იგი? ამ ბოსტნეულის მოხარშვა შესაძლებელია სხვადასხვა გზით. და რაც მთავარია, ბავშვებს ის ძალიან უყვართ.
არტიშოკი შეიცავს ინულინს და ანტიოქსიდანტებს და აქვს ნაზი და ტკბილი გემო. მაგრამ იმისთვის, რომ არტიშოკის ჭამისგან გასტრონომიული სიამოვნება მიიღოთ, დიდი შრომა დაგჭირდებათ, რადგან მისი მხოლოდ ორი ნაწილი იჭმევა, რომელთა მიღწევაც საკმაოდ რთულია: ფოთლების ძირი და ფოთლების ქვეშ არსებული ბირთვი. ჯერ უნდა მოიხსნას.
არტიშოკის სარგებელი - არტიშოკი - ბოჭკოს წყარო
ნაყოფი შეიცავს უამრავ ბოჭკოს, კერძოდ ინულინს. ეს არის წყალში ხსნადი დიეტური ბოჭკოვანი ტკბილი გემოთი. ინულინი ითვლება პრებიოტიკად . იგი ფერმენტირებულია მსხვილი ნაწლავის სასარგებლო მიკროფლორით .
ინულინი დადებითად მოქმედებს მის სასიცოცხლო აქტივობაზე, რაც დადებითად მოქმედებს მის საერთო ჯანმრთელობაზე . სასარგებლო მიკრობიომი არეგულირებს ნაწლავის მუშაობას. ინულინი კი ხელს უწყობს ორგანიზმისთვის აუცილებელი კვალი ელემენტების კალციუმის და მაგნიუმის შეწოვას.
ანტიოქსიდანტები არტიშოკში - ნაყოფის მოხმარებული ნაწილები გამოირჩევა ანტიოქსიდანტების მაღალი კონცენტრაციით (ეს არის ფენოლური ნივთიერებები, ანთოციანინები, კაროტინოიდები ). კაროტინოიდები დადებითად მოქმედებს მხედველობაზე და ხელს უშლის კატარაქტისა და მაკულარული დეგენერაციას.
გარდა ამისა, არტიშოკი შეიცავს:
• ვიტამინი B9 (უჯრედების განახლებისთვის, ბავშვების სრულფასოვანი ზრდისთვის და ორსულ ქალებში ნაყოფის განვითარებისთვის, სხეულის აღდგენისთვის ტანჯვის შემდეგ. • კალიუმი (K) (ნერვული სისტემის, კუნთების ფუნქციებისთვის, არტერიული წნევის ნორმალიზებისთვის), • სპილენძი (Cu), • რკინა (Fe), • მაგნიუმი (მგ), • მანგანუმი (Mn).
როგორ ავირჩიოთ არტიშოკი • არტიშოკის შეძენისას მნიშვნელოვანია გულდასმით შეისწავლოს ყვავილობა: ფოთლები და ღერო. • ყვავილები უნდა იყოს მკვრივი, მჭიდრო ფოთლებით ლაქების გარეშე. • ახალი არტიშოკის ღერო ოდნავ ტენიანი და ნათელი ფერისაა. არ უნდა დაიჭრა: ბოსტნეული ღეროსთან უფრო დიდხანს გაძლებს.
როგორ ინახება არტიშოკი
არტიშოკი შესანახად იგზავნება მაცივარში. მაგრამ რეკომენდებულია ბოსტნეულის დაუყოვნებლივ მომზადება, რადგან ის სწრაფად კარგავს თავის ღირებულ საკვებ თვისებებს.
როგორ მოვამზადოთ არტიშოკი: • ზოგიერთი ჯიშის უმი ჭამაც შეიძლება: პროვანსული მეწამული ჯიშების მცირე ზომის ბოსტნეული, ასევე ტუდელა. • ხილი მარინირებულია ზეითუნის ზეთში, შემწვარი, გამოიყენება შიგთავსის კომპონენტად, რომელსაც ამზადებენ პიცისთვის. • დიდი ნაყოფები თერმულად დამუშავებულია, საიდანაც იღებენ ფოთლების ბირთვს და ფუძეს. ბოსტნეული იხარშება 10-50 წუთის განმავლობაში. ორთქლზე მოხარშული / წნევის გაზქურაში. • მოხარშული ბოსტნეულის ბირთვი შეიძლება მიირთვათ ძმარ-მდოგვის სოუსთან, თხილთან და მწვანილთან ერთად. • არტიშოკს კარგად უხდება ღორის ხორცი, ათქვეფილი კვერცხი, სხვადასხვა სალათები. • ამ ხილისგან ამზადებენ უგემრიელეს დაფქულ კარტოფილს.