“გლუტეინი” – თანამედროვე მოდური სიტყვაა, რომლისგანაც ათეულობით ადამიანი იტანჯება. ეს არის კვებითი ალერგია პურსა და თეთრი ფქვილის ნაწარმზე.
ადამიანი იტანჯება მუცლის ტკივილით, შეიძლება გულისრევა ჰქონდეს ან კუჭის აშლილობა. მართალია, ეს უკვე უკიდურესი ფორმაა, მაგრამ უმჯობესია, მის შესახებ ინფორმირებული იყოთ. გაეცანით 8 მიზეზს, იქნებ თქვენც გაქვთ გლუტეინის აუტანლობა.
1. ტკივილი მუცლის არეში
ყველა ექიმი ამბობს: “დააკვირდით მუცელს”. თუ სადილზე ბევრი პური შეჭამეთ, შედეგად კი მუცლის შებერილობა გაქვთ, დიარეა ან შეკრულობა? ე.ი. გლუტეინმა ნაწლავების მიკროფლორა დააზიანა. ამასთანვე, ორგანიზმი ვერ ღებულობს საჭირო მინერალებს, ვიტამინებსა და საკვებ ნივთიერებებს.
2. თავბრუსხვევა
გლუტეინის აუტანლობის დროს ადამიანს თითქოს ტვინი ებინდება. ეს არაჯანსაღი მდგომარეობაა. მასთან შეგუება არ ღირს. სცადეთ და ცოტა ხნით უარი თქვის ფქვილოვან ნაწარმზე. მილიონ ადამიანს მდგომარეობა უუმჯობესდება, როცა პურის ჭამას თავს ანებებს.
3. განწყობის ცვალებადობა
კარგად დაფიქრდით. თუ თქვენი ნაწლავები უკმაყოფილოა მიღებული საკვებით, ტვინიც უკმაყოფილო იქნება. ადამიანები, რომლებიც ცომეულის აუტანლობით იტანჯებიან, ხშირად არიან გაღიზიანებულები, ცუდ განწყობაზე.
4. ქრონიკული თავის ტკივილი
თავის ტკივილი ყველაზე გავრცელებული ჩივილია, მაგრამ გლუტეინის აუტანლობის დროს მიგრენი ადამიანის მუდმივი თანამდევია. ხშირად ადამიანს თავის ტკივილი ჭამიდან 30-60 წუთის შემდეგ ეწყება. ამასთანავე, ადამიანს აღენიშნება მხედველობის გაუარესება, თვალის ტკივილი.
5. კანის ქავილი
თუ ცომეულის აუტანლობა გაწუხებთ, კანზე ანთებითი პროცესი მიმდინარეობს. ხშირად ადამიანს ემართება ეგზემა ან ფსორიაზი.
თუ უძილო ღამეებს კანის ფხანაში ატარებთ, უარი თქვით ფქვილოვან ნაწარმზე.
6. ფიბრომიალგია
ეს არის ძლიერი დაავადება, რომლის დროსაც ადამიანს აღენიშნება ძლიერი ტკივილები კუნთებსა და მყესებში. ფიბრომიალგიით პლანეტის 4 პროცენტი იტანჯება. თუ ცომეულზე უარს იტყვით, ტკივილი დაგიამდებათ. რევმატოლოგიის დარგის ექსპერტი ალექს შიხმანი პაციენტებს პურის ჭამასაც კი უკრძალავს.
7. ქრონიკული გადაღლილობა
თუ კუჭ-ნაწლავის სისტემა მოუწესრიგებელი გაქვთ, თავი მუდმივად გადაღლილი, გაღიზიანებული და დაბინდული გექნებათ. ამასთანავე, კანონიერ 8-9-საათიან ძილსაც ვერ შეძლებთ.
8. ლაქტოზის გადაუტანლობა
რძისა და ფქვილოვანი ნაწარმის აუტანლობა ერთმანეთს ჰგავს. შეიძლება მათ ერთმანეთი უფრო გააძლიერონ. თუ თქვენ ლაქტოზის აუტანლობა გაქვთ, შეიძლება გლუტეინის აუტანლობაც დაგეწყოთ. საქმე იმაშია, რომ რძისა და ფქვილის პროდუქტები შეიცავს სპეციფიკურ შაქარს, რომელიც ართულებს საკვების მონელებას. თუ რძის ნაწარმის შემდეგ მჟავიანობის რეფლუქსი გეწყებათ, პურის ჭამას თავი უნდა დაანებოთ.