ეს არის თეთრი შხამი, რომელსაც ყოველდღე ვჭამთ! ეს საკვები დანამატი გამოიყენება ბევრ პოპულარულ საკვებ პროდუქტში...
ერთ-ერთი ყველაზე მავნე ინგრედიენტი, რომელსაც ჩვენ რეგულარულად მოვიხმართ ამის გაცნობიერების გარეშე, არის ნატრიუმის გლუტამატი E621 - საერთო დანამატი, რომელიც გვხვდება თითქმის ყველა წარმოებულ საკვებში. გარდა ამისა, ალბათ არ არის რესტორანი, რომელიც არ გამოიყენებს ამ გემოს გამაძლიერებელს.
მონოსტრიუმის გლუტამატი E621 მოწოდებულია თეთრი კრისტალური ფხვნილის სახით და ძალიან ჰგავს მარილს და შაქარს. ის ასევე შეიძლება იყოს თხევადი სახით.
- ნატრიუმის გლუტამატის გამოყენება იწვევს მადის მატებას და იწვევს კვების ჭარბ მოთხოვნილებას და სიმსუქნეს.
- ის ასტიმულირებს ტვინის უჯრედებს ისევე, როგორც წამლები.
- ადვილად შეიწოვება სისხლში და ტვინში, რაც იწვევს გემოს შეგრძნებაზე პასუხისმგებელ გენებში ცვლილებებს.
ეს დიეტური დანამატი გამოიყენება ბევრ პოპულარულ საკვებში, მათ შორის სოსისში, ჰოთ-დოგში, ჩიფსებში, მოხარშულ სუპებში, კონსერვებში, ლუდში და სხვა.
მოზრდილებისთვის დასაშვები დღიური დოზაა 1,5გრ, ხოლო ბავშვებისთვის ნახევარ გრამზე ნაკლები.
აღსანიშნავია ის ფაქტი, რომ მსოფლიოში ამ დანამატის ყოველწლიურად 200 ათას ტონაზე მეტი გამოიყენება.
E621 დოზის გადაჭარბების საერთო სიმპტომებია: თავბრუსხვევა, შაკიკი, მხედველობის დარღვევა, ჰორმონალური დისბალანსი, გულისრევა, სისუსტე, თავბრუსხვევა, გულმკერდის ტკივილი და სხვა.
ის პირველად 1907 წელს იაპონიაში აღმოაჩინა მეცნიერმა იკედა კიკუნაემ, რომელმაც გაარკვია, რომ ეს ნივთიერება აუმჯობესებს საკვების გემოს, განსაკუთრებით დაკონსერვებული, გაყინული საკვების გემოს და არომატს.
ზოგადი კვების ამ დანამატმა წლების განმავლობაში დიდი პოპულარობა მოიპოვა და დღეს ამერიკაში გაყიდული საკვები პროდუქტების უმეტესობაშია წარმოდგენილი.
მიუხედავად იმისა, რომ აუმჯობესებს საკვების გემოს და არომატს, მონოსტრიუმის გლუტამატს ასევე მოაქვს მრავალი გვერდითი მოვლენა. ერთის მხრივ, ეს გავლენას ახდენს თქვენი ენის რეცეპტორებზე, რაც საკვებს უფრო გემრიელს ხდის. ამიტომაა, რომ ამდენი ადამიანი არის დამოკიდებული დამუშავებულ საკვებზე, როგორიცაა ჩიფსები, მზა კერძები და სხვა.
E621 უკიდურესად მომგებიანია საკვების მწარმოებლებისთვის, რადგან ის არა მხოლოდ ამცირებს წარმოების ხარჯებს, არამედ ზრდის პროდუქტის გაყიდვებს.
ასე რომ, შემდეგ ჯერზე, როცა საჭმელს ყიდულობთ, შეამოწმეთ ინგრედიენტები და მოერიდეთ საკვებს, რომელიც შეიცავს E621-ს! ბუნებრივი სანელებლები ამ დიეტური დანამატის ბევრად უკეთესი და ჯანსაღი ალტერნატივაა!