მიირთვით ყოველდღიურად სამი კბილი ნიორი და გაოცდებით ორგანიზმის რეაქციით!

ექიმები გვირჩევენ ყოველდღიურად 3 კბილი უმი ნივრის ჭამას. და ეს არ არის უსაფუძვლო!

ნიორი უნიკალური პროდუქტია და მისი ყოველდღიური გამოყენება დადებითად მოქმედებს მთელ ორგანიზმზე.

რა სარგებელს მოგიტანთ ნივრის ყოველდღიურად ჭამა?

ნივრის სამშობლო ცენტრალური აზიაა. მისი პირველი მოსავალი 5000 წლის წინ გამოჩნდა. უკვე ანტიკურ ხანაში დაიწყეს ამ მცენარის სამკურნალო თვისებების დაფასება. ნიორი ყველაზე პოპულარული იყო საბერძნეთსა და რომში, სადაც მას ძირითადად იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად და პარაზიტებისგან დასაცავად იყენებდნენ.

ნივრის სამკურნალო ძალა

ნივრის კბილი ძირითადად შედგება წყლის (60%) და ნახშირწყლებისგან (33%). ამის მიუხედავად, ისინი სავსეა ღირებული საკვები ნივთიერებებით, როგორიცაა:

ამინომჟავები, ალიინი, ეთერზეთი, ცხიმები, ცილა, ბოჭკოვანი, შაქარი;
ვიტამინები – A, B ჯგუფი (B1, B2, B3, B5, B6, B9 და B12), C, D, E და K;
ბევრი მინერალი, მათ შორის ქრომი, თუთია, ფტორი, გერმანიუმი, კობალტი, მაგნიუმი, ფოსფორი, მანგანუმი, სპილენძი, ნიკელი, კალიუმი, სელენი, ნატრიუმი, გოგირდი, კალციუმი და რკინა.

ნიორი ცნობილია თავისი ანტიბაქტერიული თვისებებით. ის ეფექტურად ანადგურებს სტაფილოკოკებს და სტრეპტოკოკებს, აქვს სოკოს საწინააღმდეგო, ანტიპარაზიტული, ანტისკლეროზული და ანტისპაზმური მოქმედება. ყველაზე ხშირად ნიორს ვიყენებთ შემოდგომა-ზამთრის პერიოდში, როგორც გაციებისა და გრიპის ბუნებრივ საშუალებად.

  • საუკეთესო ანტიბიოტიკი

მე-19 საუკუნეში ლუი პასტერმა დაამტკიცა, რომ ნიორი მომაკვდინებელი ეფექტია 20-ზე მეტი ტიპის ბაქტერიაზე (გრამდადებითი და გრამუარყოფითი) და 60 ტიპის სოკოზე. თანამედროვე კვლევებმა ასევე აჩვენა, რომ ნიორში ნაპოვნი დიალილ დისულფიდი 100-ჯერ უფრო ეფექტურია Campylobacter ბაქტერიასთან, რომელიც პასუხისმგებელია ნაწლავის ინფექციებზე, ვიდრე ზოგიერთი პოპულარული ანტიბიოტიკი.

  • სახსრების ჯანმრთელობისთვის

ბრიტანელი მეცნიერების კვლევის მიხედვით, ქალები, რომლებიც ბევრ ნიორს ჭამენ, ნაკლებად განიცდიან ბარძაყის სახსრის ოსტეოართრიტს. როდესაც გაანალიზდა ნივრის ცალკეული კომპონენტების გავლენა, აღმოჩნდა, რომ ფერმენტების რაოდენობა, რომლებიც ანადგურებენ სასახსრე ხრტილს, შეზღუდულია დიალილ დისულფიდით.

  • გულის ჯანმრთელობისთვის

ამერიკელმა მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ ნივრის ზეთში შემავალი დიალილ ტრისულფიდი ეფექტურად იცავს გულს ოპერაციის დროს და ინფარქტის შემდეგ. ამ მცენარეში არსებულ სხვა გოგირდის ნაერთებთან ერთად, ის შეიძლება გამოყენებულ იქნას გულის უკმარისობის სამკურნალოდ.

ცხოველებზე ჩატარებულ კვლევებში ლაბორატორიული თაგვების გამოყენებით, მკვლევარმა ჯგუფმა დაადგინა, რომ გულის შეტევის შემდგომ თაგვებს, რომლებსაც მკურნალობდნენ დიალილ ტრისულფიდით, განიცდიდნენ 61%-ით ნაკლები გულის დაზიანებას, ვიდრე არანამკურნალევი თაგვები.

თავის მხრივ, სხვა კვლევებმა აჩვენა, რომ ნივრის ზეთი ხელს უწყობს დიაბეტით დაავადებულთა დაცვას კარდიომიოპათიის, საშიში ქრონიკული გულის დაავადებისგან.

  • ჰიპერტენზიისა და ქოლესტერინისგან დაცვა

ანკარაელი მეცნიერების მიერ ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ოთხი თვის ნივრის ექსტრაქტს შეუძლია შეამციროს მაღალი წნევა და გააუმჯობესოს ლიპიდური პროფილი. გარდა ამისა, ის ზრდის ორგანიზმში ანტიოქსიდანტების რაოდენობას, რაც ზრდის წინააღმდეგობას თავისუფალი რადიკალების მიმართ.

ანკარაელი მეცნიერების მიერ ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ოთხი თვის ნივრის ექსტრაქტს შეუძლია შეამციროს მაღალი წნევა და გააუმჯობესოს ლიპიდური პროფილი. გარდა ამისა, ის ზრდის ორგანიზმში ანტიოქსიდანტების რაოდენობას, რაც ზრდის წინააღმდეგობას თავისუფალი რადიკალების მიმართ.

1966 წელს ქიმიკოსმა ჩესტერ კავალიტომ დაამტკიცა, რომ ალიცინი, რომელიც ნიორს აძლევს დამახასიათებელ სუნს და გემოს, აქვს ანტიბაქტერიული ეფექტი და უფრო ეფექტურია ვიდრე ტეტრაციკლინი და პენიცილინი.

ინდიანას მეცნიერებმა ჩაატარეს კვლევა, რომელმაც აჩვენა, რომ ნივრის პროფილაქტიკური გამოყენება ზრდის ორგანიზმის წინააღმდეგობას ვირუსების მიმართ, მაგრამ არ მოქმედებს დაავადების სიმპტომების ხანგრძლივობაზე.

უნივერსალური ნიორი

ახალი ნივრის ექსტრაქტი მოქმედებს ვირუსულ, ანტიბაქტერიულ და სოკოს საწინააღმდეგოდ. ნიორი ზრდის სხეულის დამცავ თვისებებს, აძლიერებს და არეგულირებს იმუნური სისტემის ჰუმორულ და უჯრედულ პასუხებს. მოქმედებს ქოლესტერინის დონეზე, თრგუნავს თრომბოციტების აგრეგაციას, აქვეითებს არტერიულ წნევას.

დადასტურებულია, რომ ნიორი ანადგურებს თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც აჩქარებენ დაბერების პროცესს. გარდა ამისა, იგი მოქმედებს როგორც შარდმდენი და დიაფორეზული საშუალება, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას. ნიორი დადებითად მოქმედებს თითქმის მთელ სხეულზე. მაგრამ როგორ უნდა მიირთვათ ნიორი ისე, რომ მან შეინარჩუნოს საკვები ნივთიერებები?

გამოყენება:
ყველაზე აქტიურია ახალი ფრაგმენტული ნიორი. ნივრის წვენს ასევე კარგი თვისებები აქვს. ნიორი სითბოს დამუშავების შემდეგ კარგავს ბაქტერიციდულ თვისებებს. დღეში 2-3 კბილი ახალი ნიორი საკმარისია ინფექციის რისკის შესამცირებლად.

უკუჩვენებები:
ყველას არ შეუძლია ნივრის გამოყენება დიეტაში. ის არ უნდა გამოიყენონ მწვავე გასტროენტერიტის, ღვიძლის დაავადების და მძიმე ჰიპოტენზიის მქონე ადამიანებმა.

ასევე არ არის რეკომენდებული მისი დიდი რაოდენობით მიღება დაბალი წნევის და თრომბოზული დაავადების მქონე ადამიანებისთვის.

პოპულარული რწმენის საწინააღმდეგოდ, ორსული და მეძუძური ქალების მიერ ნივრის გამოყენებას არანაირი უკუჩვენება არ აქვს, მაგრამ საღი აზრი უნდა დაიცვათ და მიირთვათ ზომიერად (მაქსიმუმ 2 კბილი დღეში).

ნუ გადააჭარბებთ ნიორს, რადგან მისმა ჭარბმა გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს გულძმარვა, მეტეორიზმი და მუცლის ტკივილი.

Facebook კომენტარები