პანკრეატიტის რისკის ფაქტორები, რომლებიც უნდა იცოდეთ! იყავით ყურადღებიანი თქვენი სხეულის მიმართ!

სტრესისთვის გემრიელ კერძებს ვიყენებთ, ყოველთვის ვჩქარობთ, ბევრ ყავას ვსვამთ ძილიანობის დასაძლევად, ვაწყობთ ხმაურიან პარასკევს, რასაც მოჰყვება რთული ორშაბათი და ა.შ…

და ერთ დღეს, სარკესთან შევამჩნიეთ, რომ რაღაც არაჯანსაღი სიფერმკრთალე და სიგამხდრე გვეტყობა, და ზოგადი მდგომარეობა ბოლო დროს “არც ისე კარგია”.

შესაძლოა, ეს იყოს პანკრეასი – საჭმლის მომნელებელი სისტემის მნიშვნელოვანი ორგანო, რომელიც მდებარეობს მუცლის ღრუში კუჭის უკან. პანკრეასი პასუხისმგებელია წვრილ ნაწლავში გამავალი საკვების მონელებისთვის ფერმენტების საჭირო რაოდენობაზე. ასევე, პანკრეასის ერთ-ერთი მთავარი ფუნქციაა ჰორმონის ინსულინის გამომუშავება, რომელიც არეგულირებს სისხლში გლუკოზის დონეს.

როდესაც ეს ჯირკვალი ფუნქციონირებს, საკვები იწყებს არასწორად მონელებას, რაც ნიშნავს, რომ ნივთიერებები და ვიტამინები სრულად არ შეიწოვება, შესაბამისად სისუსტე, ძილიანობა, ჭამის შემდეგ „მოღრუბლული“ მდგომარეობა, მარცხენა მხარეს ან მზის წნულის მიდამოში „ჩხვლეტა“.

თუ დისკომფორტი და მით უმეტეს ტკივილი არ გაქრება 1-2 დღეზე მეტი ხნის განმავლობაში, ჩნდება გულისრევა ან ღებინება, ტემპერატურა მატულობს, იწყება დიარეა ან იცვლება განავლის ფერი, დაუყოვნებლივ უნდა მიმართოთ სპეციალისტს!

ხშირად, პანკრეასის ანთება – პანკრეატიტი – დაბნეულია მუცლის ღრუს ზედა სართულზე მდებარე ორგანოების დაავადებებთან, მაგალითად, პეპტიური წყლულის ან მწვავე ქოლეცისტიტის გამწვავებით, ნაწლავის გაუვალობით და ჩვეულებრივი საკვებით მოწამლვითაც კი.

პანკრეატიტი არის პანკრეასის ქსოვილის ანთება და შემდგომ განადგურება საკუთარი ფერმენტებით. პანკრეატიტის განვითარებით, ეს ფერმენტები არ გამოიყოფა, როგორც მოსალოდნელია, თორმეტგოჯა ნაწლავში, არამედ გროვდება, აქტიურდება მასში და საბოლოოდ იწყებს ზემოქმედებას თავად ჯირკვლის ქსოვილებზე. შედეგად, პანკრეასი ფაქტობრივად ინელებს თავის თავს. უფრო მეტიც, პანკრეასის ფერმენტებს შეუძლიათ გაანადგურონ არა მხოლოდ ჯირკვლის ქსოვილები, არამედ ახლომდებარე სისხლძარღვები და მეზობელი ორგანოები.

სტატისტიკის მიხედვით, ბოლო 50 წლის განმავლობაში, პანკრეატიტის შემთხვევები გაორმაგდა.

ექსპერტები პანკრეატიტის შემთხვევების ზრდას უკავშირებენ ცხოვრების წესს და კვების ჩვევებს:

საკვებში კონსერვანტების, დამატკბობლების, და გემოს გამაძლიერებლების სიმრავლე ჩვენს ორგანიზმს არ მოაქვს სარგებელს.

ექსპერტების აზრით, რისკის ჯგუფში შედის:

  1. ადამიანები, რომლებსაც აქვთ ალკოჰოლთან დაკავშირებული პრობლემები;
  2.  სწრაფი კვების მოყვარულები;
  3. გადაჭარბებული მედიკამენტებით თვითმკურნალობის მოყვარულები;
  4. ანამნეზში ქოლელითიაზიის მქონე პაციენტები;
  5. სიმსუქნე;
  6. გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების მქონე პირები;
  7. ადამიანები, რომლებიც რეგულარულად განიცდიან სტრესს;
  8. პაციენტები, რომლებმაც განიცადეს ორგანოს დაზიანება ან სხეულის ინტოქსიკაცია.

პანკრეატიტის სახეების – მწვავე და ქრონიკული.

მწვავე პანკრეატიტი
მას ხშირად „უსაქმურ ავადმყოფობას“ უწოდებენ – გამოწვეულია ჭარბი ჭამით, რაც ხშირად ხდება დღესასწაულებზე. მწვავე პანკრეატიტი ახლა მე-3 ადგილს იკავებს ქირურგიულ დაავადებებს შორის მწვავე აპენდიციტისა და მწვავე ქოლეცისტიტის შემდეგ. პანკრეასის ანთება ხდება მოულოდნელად, შეტევის სახით, ამიტომ იშვიათად რჩება შეუმჩნეველი.

მწვავე პანკრეატიტის ძირითადი სიმპტომებია:

  1. ძლიერი ტკივილი მუცლის ზედა ნაწილში, თანდათანობით გარშემორტყმული მუცლისა და ზურგის არეში;
  2. გულისრევა და ღებინება;
  3. საჭმლის მონელების მძიმე დარღვევა (მონელების დარღვევა);
  4. სხელება;
  5. კარდიოპალმუსი.

მწვავე პანკრეატიტის დროს საჭიროა სასწრაფო ჰოსპიტალიზაცია, განსაკუთრებით მძიმე შემთხვევებში კი ოპერაცია!

რ ჩ ე ვ ა : სასწრაფო დახმარების მოსვლამდე ტკივილის შესამსუბუქებლად უმჯობესია დაჯდეთ ოდნავ მოხრილი და დაიდეთ ყინულის პაკეტი მუცლის მარცხენა მხარეს, ნეკნების ქვემოთ. ჰორიზონტალური პოზიცია ასევე ხელს უწყობს ტკივილის შემცირებას.

რა არ უნდა გააკეთოთ მწვავე შეტევის დროს:

  • მიირთვით და დალიეთ სასწრაფოს მოსვლამდე – ეს ასტიმულირებს ფერმენტების გამომუშავებას და კიდევ უფრო „გააღიზიანებს“ ჯირკვალს.
  • მიიღეთ ტკივილგამაყუჩებლები და სხვა მედიკამენტები;
  • დაიდეთ მუცელზე სათბური (გლერკა).

რამდენიმე დღე მოგიწევთ საკვებისგან თავის შეკავება, ნებადართულია მხოლოდ მინერალური წყალი გაზის გარეშე, ვარდის ბულიონი და სუსტი ჩაი. სავალდებულო წოლითი რეჟიმი და ცივი კომპრესები მუცლის ზედა ნაწილში.

ჰოსპიტალიზაციისა და მწვავე პანკრეატიტის სიმპტომების შემსუბუქების შემდეგ საჭიროა გარკვეული დროით დარჩეთ ექიმის მეთვალყურეობის ქვეშ, რომელმაც უნდა დანიშნოს ფერმენტული პრეპარატები, რომლებიც ხელს უწყობენ პანკრეასის სტრესის მოხსნას და კუჭის წვენის მჟავიანობის შემცირებას. ზოგიერთ შემთხვევაში, ანტიბიოტიკები.

მწვავე პანკრეატიტის გამეორებამ შეიძლება გამოიწვიოს დაავადების ქრონიკული ფორმის განვითარება.

ქრონიკული პანკრეატიტი
ქრონიკული პანკრეატიტის საშიშროება ის არის, რომ შესაძლოა რამდენიმე წლის განმავლობაში თავი არ იჩინოს, თითქმის უსიმპტომოდ მიმდინარეობდეს, ამიტომ ყველა პაციენტი არ მიმართავს სპეციალისტს დროულად.

ეს დაავადება ვითარდება დიდი ხნის განმავლობაში და ნელა და დაავადების გამოვლინებები ნაკლებადაა გამოხატული, ვიდრე მწვავე პანკრეატიტის შემთხვევაში:

  • ტკივილი ან დისკომფორტი მუცლის არეში მას შემდეგ, რაც ადამიანმა მიირთვა ცხარე ან ცხიმიანი საკვები;
  • საკვების მონელების პერიოდული დარღვევა (გულისრევა, შებერილობა, განავლის შესუსტება);
  • წონის დაკლება;
  • კანის სიმშრალე და ფერმკრთალი;
  • დაღლილობა.

ქრონიკული პანკრეატიტის ეჭვის შემთხვევაში ექიმი დანიშნავს შარდისა და სისხლის ანალიზს (შაქრის ჩათვლით) და მუცლის ღრუს შინაგანი ორგანოების ულტრაბგერას.

დაავადების ნებისმიერი ქრონიკული ფორმის მსგავსად, პანკრეატიტის ეს ფორმაც სრულად არ განიკურნება. მაგრამ სავსებით შესაძლებელია მისი გართულებების განვითარების თავიდან აცილება.

ჩვეულებრივ, ასეთი დიაგნოზით, ექიმი დანიშნავს წამლებს ტკივილის შესამსუბუქებლად (საჭიროების შემთხვევაში) და ფერმენტებს, რომლებიც “ეხმარებიან” პანკრეასს გაუმკლავდეს მის ფუნქციებს. ინსულინი ზოგჯერ ინიშნება სისხლში გლუკოზის დონის გასაკონტროლებლად.

და სამწუხაროდ, ქრონიკული პანკრეატიტის დიაგნოზით დაავადებულმა ადამიანმა მთლიანად უნდა გადახედოს კვებისადმი მიდგომას.

ქრონიკული პანკრეატიტის დროს არ შეიძლება:

ცხიმიანი, შემწვარი, ცხარე, შებოლილი, მარილიანი, დამარინადებული, დაკონსერვებული საკვები, სოსისები, ხილის წვენები, კომბოსტო, სოკო, პარკოსნები, უხეში მარცვლეული (მუსლი, ფეტვი), შავი პური, შოკოლადი, ნამცხვრები, სოდა, ყავა, ძლიერი ჩაი, ძალიან ცხელი ან ძალიან ცივი, სანელებლები დიდი რაოდენობით. თქვენ უნდა იკვებოთ დღეში მინიმუმ 5-ჯერ მცირე ულუფებით (სხვათა შორის, ეს ზოგადად ჯანსაღი დიეტის ერთ-ერთი ძირითადი წესია).

რისი ჭამა შეგიძლიათ:

Რძის პროდუქტები, ცილოვანი ომლეტი, უცხიმო ხორცი, ფრინველი, თევზი, ორთქლზე მოხარშული, წითელი თევზი მცირე რაოდენობით, მარცვლეული – შვრიის ფაფა, წიწიბურა, ბრინჯი, ბოსტნეული, მოხარშული ან გამომცხვარი (კარტოფილი, ყვავილოვანი კომბოსტო, სტაფილო, ყაბაყი, გოგრა, ჭარხალი, მწვანე ბარდა)
არამჟავე ხილი და კენკრა. მინერალური წყლები ტუტე შემადგენლობით, მაგალითად, ნარზანი, ბორჯომი, ჯერმუკი, ესენტუკი.

დიეტის გარდა, დამატებით საჭიროა ვიტამინების A, C, B1, B2, B12, PP, K, ფოლიუმის მჟავის გამოყენება.

Facebook კომენტარები