10 ყველაზე ჯანსაღი საკვები, რომელსაც არასწორად მივირთმევთ! მაქსიმალური სარგებლის მისაღებად, გაგიმხელთ მათი გამოყენების ყველა საიდუმლოს!

10 ყველაზე ჯანსაღი საკვები, რომელსაც არასწორად მივირთმევთ! მაქსიმალური სარგებლის მისაღებად, გაგიმხელთ მათი გამოყენების ყველა საიდუმლოს!

  • ბროკოლი

ბროკოლი შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებსაც საოცარი სარგებლის მოტანა შეუძლია ორგანიზმისთვის. მაგრამ თუ მას მოხარშეთ ან ჩაშუშავთ, ამ სასარგებლო ელემენტებიდან ზოგიერთი სამუდამოდ გაქრება. ამიტომ, არავითარი მომზადება, ჩაშუშვა და გამოცხობა. ნებადართულია მხოლოდ ბოსტნეულის სალათში ახალი პატარა ნაჭრების მოხარშვა და დაჭრა.

  • იოგურტი

ზოგჯერ ხსნით იოგურტს და ხედავთ გამჭვირვალე სითხეს ზედაპირზე? Რა უნდა ქნა? ცავასხათ ნიჟარაში? არა, არასოდეს გააკეთო ეს! ეს არის შრატი, რომელიც მდიდარია ცილებით და კალციუმით. უბრალოდ აურიეთ იოგურტი კოვზით და მიირთვით.

  • მარწყვი

მარწყვის ყიდვისას ნუ ჩქარობთ კენკრის კუდების მოწყვეტას. კუდების მოწყვეტისას იკარგება C ვიტამინის ნაწილი. კენკრა იყიდეთ მხოლოდ სეზონზე. თუ ნამდვილად გსურთ მწიფე კენკრის მირთმევა, მაშინ ნუ იყიდით საზღვარგარეთიდან შემოტანილ მარწყვს, ამის ნაცვლად იყიდეთ ქართული და ამასთანავე შეგიძლიათ ის შეინახოთ საყინულეში და მიირთვათ ნებისმიერ სეზონზე! მათ ექნებათ ბევრად მეტი სარგებელი და ვიტამინი!

  • შავი ჩაი

არ დალიოთ შავი ჩაი რძესთანე რთად. მეცნიერულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ჩაის კატეხინები, რომლებიც ასე სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის, რძის პროტეინთან შეხებისას კარგავენ აქტივობას და ძნელად აითვისება ორგანიზმის მიერ.

  • სელის თესლი

ნაკლებად სავარაუდოა, რომ მივიღოთ ჯანსაღი ბოჭკოები, ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები, ანტიოქსიდანტები, რომლებიც სელის თესლშია, თუ მათ უბრალოდ კეფირს ან იოგურტს შევურიებთ. დიეტოლოგები გვირჩევენ ჭამამდე სელის თესლი ფხვნილად დაფქვათ. ამ დამუშავებით ყველა სასარგებლო ნივთიერება გამოვა. ეს არის ზუსტად ის, რაც ჩვენ გვჭირდება.

  • სატაცური

სატაცურში ყველა სასარგებლო კომპონენტის შესანარჩუნებლად მოხარშეთ ორმაგ ქვაბში ან ძალიან სწრაფად შეწვით ცხელ ტაფაზე. უნდა იყოს რბილი, მაგრამ ოდნავ ხრაშუნა. არ მოხარშოთ, რომ ერთი გრამი სასარგებლო ვიტამინებიც კი არ დაკარგოთ. გამოიყენეთ ის სოუსის მოსამზადებლად, დაამატეთ წვნიანებს.

  • ნიორი

ნიორის დაქუცმაცებით და დაჭყლეტით გამოიყოფა ალიცინი, რომელიც აფერხებს ბაქტერიების და სოკოების ზრდას. მაგრამ ნივრისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, უბრალოდ დატოვეთ ჰაერზე 10 წუთის განმავლობაში მისი დაჭყლეტის შემდეგ. ამ შემთხვევაში, მთელი ალიცინი გამოიყოფა და ამის შემდეგ კი შეგიძლიათ დაამატოთ ის ხორცს, სალათებს და სუპებს.

  • შემწვარი ხორცი

მწვადი ან შემწვარი ხორცი უნდა ანდოთ მხოლოდ პროფესიონალებს. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ზედმეტად გამოშრება და უმი ხორცის ნაჭერი შეგრჩებათ. ზემოდან – დამწვარი ქერქი, შიგნით კი მოუხარშავი ხორცი. ასე რომ , შედეგად თქვენ შეიძლება საკვებით მოწამვლა მიიღოთ!

  • პომიდორი

ბევრისათვის ცნობილია, რომ პომიდორი შეიცავს ლიკოპენს, ანტიოქსიდანტს, რომელიც ძალიან სასარგებლოა ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკისთვის და სისხლძარღვების განადგურებისგან. მაგრამ იმისათვის, რომ მიიღოთ ის მაქსიმალური რაოდენობით, საჭიროა პომიდვრის დამუშავება: მოხარშვა, შეწვა ან გამოცხობა.

  • მარცვლეული და ლობიო

დაუმუშავებელი მარცვლეული და ხმელი ლობიო (მათზე ვისაუბრებთ და არა ყველა მარცვლეულზე) ნაჭუჭში შეიცავს ფიტატებს – ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ვიტამინებთან და მინერალებთან შეხებისას ხელს უშლიან ორგანიზმს მათ სრულ ათვისებაში.

გამოსავალი მარტივია – მომზადებამდე მარცვლეული და ლობიო ღამით (ან სულ მცირე, რამდენიმე საათით) დაალბეთ წყალში. ჯერ ერთი, ეს ხელს შეუწყობს ზოგიერთი ფიტატის მოშორებას და მეორეც, გაამარტივებს კუჭისა და ნაწლავების მუშაობას.

და არ ინერვიულოთ, ყველა სასარგებლო ნივთიერება (მათ შორის თუთია და რკინა) არსად არ გაქრება, პირიქით, ისინი მხოლოდ უკეთესად და სწრაფად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ.

გისურვებთ ჯანრთელობას!

Facebook კომენტარები