აპენდიციტის რეალური მიზეზი და შესაძლო გართულებები, რომელთა შესახებაც უნდა იცოდეთ!

აპენდიციტის პროფილაქტიკა, რეალური მიზეზი და შესაძლო გართულებები, რომელთა შესახებაც უნდა იცოდეთ! 

აპენდიციტი არის აპენდიქსის ანთება, რომელიც ვრცელდება მსხვილი ნაწლავიდან. აპენდიქსი შეიცავს სპეციალურ ქსოვილს, რომელსაც შეუძლია ანტისხეულების გამომუშავება.

როდესაც ანთება ხდება, აპენდიქსი საბოლოოდ ზიანდება ან პერფორმირდება და ინფექციური მასალები მუცლის ღრუში იღვრება. ამან შეიძლება გამოიწვიოს პერიტონიტი, მუცლის ღრუს სერიოზული ანთება, რომელიც შეიძლება ფატალური იყოს, თუ არ მიიღება ძლიერი ანტიბიოტიკი.

მიზეზი:

გარდა ამისა, აპენდიციტის მიზეზი ჯერჯერობით დადგენილი არ არის. თუმცა, მიკრობების გამოჩენა, როგორიცაა ბაქტერიები, ვირუსები და სოკოები, ხშირად აზიანებს აპენდიქსს. მიკრობები იწვევენ ინფექციას და ჩნდება ანთება.

აპენდიციტის გამომწვევი ბაქტერიების სხვადასხვა სახეობაა სალმონელა, ადენოვირუსი, წითელა, მუკორმიკოზის სოკოები და ჰისტოპლაზმოზის ინფექციები.

მკურნალობა:

აპენდიციტის მკურნალობა დაუყოვნებლივ უნდა მოხდეს.

გადადებამ შეიძლება გამოიწვიოს გართულებები. როდესაც აპენდიქსის წნევა იზრდება, მცირდება სისხლის დონე, რომელიც გადის აპენდიქსის კედელში. ამან შეიძლება გამოიწვიოს სისხლის დეფიციტი ან უფრო რთული შედეგები.

ამრიგად, აპენდიციტის მკურნალობა ძალზე მნიშვნელოვანია.

პაციენტებს შეიძლება განუვითარდეთ სისხლის ინფექცია, რომელსაც სეფსისი ეწოდება. საჭიროა აპენდიქსის ქირურგიული მოცილება, რადგან ინფექციამ არ შეიძლება გამოიწვიოს შემდგომი გართულებები.

აპენდიციტის თავიდან აცილება შესაძლებელია ჯანსაღი დიეტის დაცვით. გარდა ამისა, რეკომენდებულია ბოჭკოებით მდიდარი საკვების მიღება. ჰაერის დაბინძურებამ და დასავლური სტილის საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს მსგავსი დაავადებები.

ოპერაციის შემდეგ პაციენტებმა რაციონიდან უნდა გამორიცხონ შემდეგი საკვები:

  • ცხიმიანი ხორცი და თევზი;
  • შემწვარი საკვები;
  • შებოლილი;
  • მწარე საკვები, სუნელები;
  • ცომეული;
  • მარილიანი და დამარინადებული პროდუქტი;
  • ცხიმიანი ყველი და რძე;
  • სპირტიანი და გაზიანი სასმელები.

პროფილაქტიკისთვის რეკომენდირებულია:

Untitled design 14

  • კუჭ-ნაწლავის დაავადებების და ყაბზობის დროული მკურნალობა;
  • მზესუმზირის და ყურძნის წიპწებიანად მიღების გამორიცხვა;
  • მცენარეული ბოჭკოს შემცველი პროდუქტების გამოყენება (ბოსტნეული, ხილი, ფაფები);
  • ზედმეტი ჭამისთვის თავის არიდება.
Facebook კომენტარები