8 ნიშანი იმისა, რომ გლუტენის აუტანლობა გაქვთ - დღეს გლუტენის შეუწყნარებლობა გავრცელებული პრობლემაა!
ეს პრობლემა იწვევს რეაქციას, როგორც კი ადამიანი ჭამს გლუტენს. გლუტენი არის ცილა, რომელიც გვხვდება ქერიის პროდუქტებში, ხორბლის, ჭვავის და ა.შ.
გლუტენის შეუწყნარებლობის ყველაზე გავრცელებული ნიშნებია დეპრესია, დაღლილობა და ტკივილი.
ხორბალი არის მარცვლეული, რომელიც გვხვდება პურში, მაკარონში, სალათის სოუსებში და სუპებში.
ჭვავი შედის ლუდში, პურსა და მარცვლეულში.
ქერი ერთ-ერთი ხშირად მოხმარებადი საკვებია. ის შეიცავს გლუტენს, ამიტომ მათი ჭამამ შეიძლება გამოიწვიოს გლუტენის შეუწყნარებლობა.
გლუტენის შეუწყნარებლობამ შეიძლება გამოიწვიოს დაავადება, რომელიც ცნობილია როგორც ცელიაკია, რომელიც კლასიფიცირებულია, როგორც აუტოიმუნური აშლილობა და წვრილი ნაწლავის დაზიანება.
როგორც კი ადამიანი ჭამს გლუტენს, სხეული ასტიმულირებს არანორმალურ იმუნურ რეაქციას და თავს ესხმის ნაწლავებს, რაც იწვევს ზიანს და ამცირებს ორგანიზმის უნარს, შეიწოვოს საკვები ნივთიერებები.
გლუტენის შეუწყნარებლობის ყველაზე გავრცელებული ნიშნებია:
- იმუნური სისტემის არანორმალური ფუნქციები.
ამ შემთხვევაში, ნერწყვში და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში აღმოჩენილი IgA ანტისხეულები საწინააღმდეგო გავლენას ახდენს იმუნურ სისტემაზე. ეს ანტისხეულები არის სხეულის პირველადი რეაქცია ისეთ დაავადებებზე, როგორიცაა გრიპი და გაციება. ამრიგად, როდესაც მათ აქვთ საპირისპირო ეფექტი, ორგანიზმი ვერ ახერხებს დაავადების თავიდან აცილებას. - დაღლილობა
სამედიცინო ექსპერტების აზრით, გლუტენის აუტანლობამ შეიძლება გამოიწვიოს დაღლილობა. - თავის ტკივილი და შაკიკი.
გლუტენის შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანებს ჩვეულებრივ აწუხებთ შაკიკი და თავის ტკივილი. ბოლო კვლევის თანახმად, გლუტენის შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანების 56% განიცდიდა შაკიკს. - სახსრების ტკივილი და კუნთების ტკივილი.
გლუტენის შეუწყნარებლობა იწვევს ანთებას, რაც იწვევს კუნთებისა და სახსრების ტკივილს. - დაბინდული ცნობიერება.
დაბინდული გონება ხშირად ცელიაკიის შედეგია და ასევე გლუტენის შეუწყნარებლობის საერთო სიმპტომია. იმუნოგლობულინები, ანტისხეულების კატეგორია, ავლენენ არანორმალურ პასუხს გლუტენზე და ამით იწვევს კოგნიტურ დაქვეითებას. - უეცარი წონის მომატება.
წონის უეცარი მატება გლუტენის შეუწყნარებლობის საერთო სიმპტომია და სისტემურ ანთებას ასევე ასტიმულირებს გლუტენი მალაბსორბციისა და ნაწლავის გამტარიანობის გამო. - სტომატოლოგიური პრობლემები.
არსებობს ვარაუდი, რომ არსებობს პირდაპირი კავშირი გლუტენის აუტანლობასა და მდგომარეობას შორის რაც იწვევს პირის ღრუს წყლულებს. გლუტენის შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანებში მალაბსორბცია ამცირებს კალციუმის დონეს, მინერალს, რომელიც აუცილებელია ჯანსაღი ძვლებისა და კბილებისთვის. - კანის პრობლემები.
გლუტენის შეუწყნარებლობა ხშირად იწვევს ეგზემას, აკნეს და ჰერპეტიფორმის დერმატიტს. ეს იმიტომ ხდება, რომ მალაბსორბცია გამოწვეულია გლუტენის შეუწყნარებლობით და გავლენას ახდენს კანზე, იწვევს ქავილს, სიწითლეს, გამონაყარს, წვას და ბუშტუკებს.
როგირ დავიცვათ თავი გლუტეინისგან?
გლუტენს დანამდვილებით არ შეიცავს: ხორცი, ბოსტნეული, ხილი, თევზი, კვერცხი, რძის პროდუქტი თუ ის დამზადებულია ბუნებრივი კომპონენტებისგან.
ჯანსაღი ცხიმებიდან ის არ შედის: ქოქოსის, ზეითუნის, სელის, ამარანტის, ნუშის, სეზამის, მზესუმზირის, ჩიას და გოგრის თესლების, ავოკადოს ცხიმში.
მარცვლეული კულტურებიდან გლუტენისგან თავისუფალია: ამარანტი, ბრინჯი, ოსპი, ლობიო, წიწიბურა, მუხუდო, ფეტვი, ბარდა, ქინოა, სორგო, სიმინდი.
უგლუტენო დიეტის მთავარი პრობლემა არის ხოლმე პური და საკონდიტრო ნაწარმი. ამიტომ ასეთ დროს ძირითადად იყენებენ ხოლმე ფქვილს, რომელიც მზადდება ცილისგან და სახამებლისგან.