გაიკეთეთ იოდის ბადე მაჯაზე და ნახეთ რა მოხდება – იყავით ყურადღებით!

Flekosteli

გაიკეთეთ იოდის ბადე მაჯაზე და ნახეთ რა მოხდება – იყავით ყურადღებით!

ადამიანის ორგანიზმი შეიცავს იოდს. თუ ორგანიზმს იოდის დეფიციტი აქვს, ეს უარყოფითად აისახება ორგანიზმის ჯანმრთელობაზე და იწვევს მრავალ პრობლემას.

მთელი მსოფლიოს მოსახელობის დაახლოებით მეოთხედი ნაწილი განიცდის იოდის დეფიციტს და ამის შესახებ არც კი იციან. მნიშვნელოვანია დროულად შეიმოწმოთ ორგანიზმში იოდის დონე, რომლის გაკეთება სახლის პირობებშიც მარტივია:

  • საღამოს, დაძინებამდე, მაჯაზე გაიკეთეთ იოდის ბადე ბამბის ჩხირების დახმარებით. თუ დილით იოდის კვალი არ გექნებათ ხელზე, აუცილებელია უნდა მიმართოთ ენდოკრინოლოგს.
  • თუ მცირე კვალი გექნებათ დარჩენილი, მაშინ უცილებლად ჩართეთ კვების რაციონში ისეტი პროდუქტები, რომლებიც დაგეხმარებათ იოდის დრიური ნორმის მიღებაში (პრროდუქტების სია იხილეთ ქვემოთ).
  • თუ კი იოდის ბადე საერთოდ არ გაქრება, ეს იმას ნიშნავს, რომ თქვენს ორგანიზმში იოდი საკმარისი რაოდენობითაა.

თუ შენიშნავთ შემდეგ სიმპტომებს:

  • ძილიანობა,
  • მოდუნება,
  • წონაში მატება,
  • უხასიათობა,
  • მახსოვრობის დაქვეითება,
  • თმის ცვენა,
  • კანის სიმშრალე,
  • სახეზე მოყვითალო ფერი,
  • თვალების ქვემოთა არეების შეშუპება,
  • სიარული დროს ცხვირით სუნთქვის გაძნელება,
  •  ჩქარი სიარული დროს სუნთვის შეკვრის შეგრძნება

ეს შეიძლება იმას ნიშნავდეს რომ ორგანიზმს იოდი აკლია.

რას იწვევს იოდის დეფიციტი ორგანიზმში?

ის იწვევს ფარისებრი ჯირკვლის განვითარების შეფერხებას, რომლის გამოც ვითარდება ჰიპერთირეოზი.

ჰიპერთირეოზი – არის დაავადება, რომელიც ჯირკვლის დაქვეითებას იწვევს და ვითარდება სერიოზული პრობლემები.

იოდის მიღების ერთ-ერთი გზა არის იოდიზირებული მარილის გამოყენება კერძების მომზადების დროს, თუმცა ამასაც აქვს თავისი წესი. იოდიზირებული მარილი საჭმლის მომზადების დროს უნდა გამოიყენოთ ბოლოს, რადგან თუ საჭმელში დუღილის დროს ჩავამატებთ, იოდი აორთქლება და ვერ მივიღებთ სასურველ შედეგს.

პროდუქტები, რომლებიც უნდა მიირთვათ ორგანიზმში იდის დეფიციტის დროს:

  • ოკეანის თევზი (რადგან მდინარის თევზი ნაკლებად სასარგებლოა)
  • ზღვის პროდუქტები
  •  კვერცხი
  • ფეიხოა
  • კარალიოკი
  • კივი
  • ჩაი
  • ყავა
  • შედედებული რძე
  • შავი პური

საქართველო იოდის დეფიციტის რეგიონია

საქართველო იმ გეოგრაფიულ რეგიონთა რიცხვშია, სადაც გარემოში ბუნებრივადაა იოდის დეფიციტი. ნიადაგი არ შეიცავს საჭირო რაოდენობის იოდს და შესაბამისად ის საკვები მცენარეები რასაც ჩვენ ყოველდღიურად მივირთმევთ ან ის ცხოველები, რომლთა მოწოდებულ პროდუქტებსსაც მივირთმევთ იოდის წყაროდ ვერ გამოდგებიან. ეს სერიოზული პრობლემაა და სწორედ ამიტომა ერთ-ერთი ყველაზე კარგი საშუალება იოდიზირებული მარილის მოხმარება საკვებში.

Facebook კომენტარები
Varikosette