მნიშვნელოვანი სამკურნალო ძალა მდგომარეობს ჭინჭრის დასუსხვაში.ჭინჭრის ჭამა შეიძლება,თუმცა ჭინჭრის წვენი, რომელიც მზადდება ახალგაზრდა ღეროებისა და ფოთლებისგან , კიდევ უფრო მეტი სარგებელის მომტანია. ყოველივე ამის შემდეგ, იგი კონცენტრირდება სამკურნალო კომპონენტებში თავისთავად და სწრაფად შეიწოვება. ჭინჭრის წვენი სასარგებლო გავლენას ახდენს ორგანიზმის ტოქსინებისგან გაწმენდისა და სისხლში ჰემოგლობინის გაზრდაზე. წვენს აქვს ორგანიზმში მეტაბოლური პროცესების გააქტიურების უნარი, რის შედეგადაც ხდება სისხლის გაწმენდა და გამდიდრება, ტოქსინების მოცილება, ყველა ორგანო და სისტემა უკეთეს მუშაობას იწყებს.
ცნობილმა შვეიცარიელმა ნატუროპატმა ვ. შონენბერგერმა, რომელმაც შეიმუშავა სხვადასხვა დაავადებების ახალი მწვანილით (წვენებით) მკურნალობის თეორია, უფრო მეტი ყურადღება მიაქცია გაზაფხულის მცენარეებს, რომელთა შორის, პირველ რიგში, აფასებდა ჭინჭარს, დენდელიონს, ნიახურს.
მკვლევარებმა გვითხრეს, რომ ჭინჭრის წვენი დაგეხმარებათ ზამთარში დაღლილობის, ვიტამინების უკმარისობის, ანემიის, არაინფექციური წარმოშობის კანის გამონაყარისგან, შემაშფოთებელი შაკიკისგან თავის დაღწევაში. თუ გსურთ ჯანმრთელობა და სილამაზე, მაშინ ერთი თვის განმავლობაში ყოველდღე დალიეთ 3-4 სუფრის კოვზი ახალგაზრდა ჭინჭრის წვენი წყლით გაზავებული 1: 3 თანაფარდობით. ჭინჭრის წვენით ყოველდღიური მკურნალობა ძალზე სასარგებლოა ძვლების გასამაგრებლად (ეს არის ოსტეოპოროზის პროფილაქტიკა), ღვიძლის, შარდის ბუშტის, სასუნთქი გზების გაწმენდის, კუჭის ტრაქტის აქტივობის ნორმალიზებისა და ნერვული სისტემის დასამშვიდებლად.
მეტაბოლური პროცესების გაძლიერება, ჭინჭრის წვენი აუმჯობესებს ბუასილების, ათეროსკლეროზის, რევმატიზმის, პოდაგრის, შაქრიანი დიაბეტის მდგომარეობას. პოლონელი მეცნიერების მოწმობის თანახმად, ჭინჭრის ახალ წვენს აქვს პროსტატის ადენომის ყველა ეტაპზე სამკურნალო მოქმედება, რადგან ის აფერხებს ჰიპერტროფიის განვითარებას. ჭინჭრის წვენი - "პირველადი დახმარებაა" დაზიანებების დროს: ჭინჭრის ფოთლები უნდა მოჭყლითოთ მანამ სანამ წვენს არ გამოადენთ და წაისვათ ჭრილობაზე. ჭრილობები მუშავდება გამოწურული წვენით, წვენით ატენიანებენ სახვევებს, რომლებსაც შემდეგ იდებენ ჭრილობებზე.
ხალხურ მედიცინაში მიიჩნევა, რომ ჭინჭარს აქვს ანკარკინოგენული თვისებები, ამიტომ რეკომენდებულია ჭინჭრის თაფლის გამოყენება (ფუტკრის თაფლი შეზავებული ჭინჭრის წვენით) კუჭის ტრაქტში ნეოპლაზმების მქონე პაციენტებისთვის.ეს ნარევი ასევე ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას.
თუ შეუძლებელია ჭინჭრის ახალი წვენის ყოველდღიურად მომზადება (და მისი დალევა უნდა მოხდეს არა უგვიანეს 15 წუთისა მომზადებიდან), შეგიძლიათ მოამზადოთ წვენის ექსტრაქტი, რომელსაც აქვს დადებითი, თუმცა უფრო სუსტი ეფექტი სხეულზე. ამისათვის თქვენ უნდა მოჭრათ ჭინჭრის ახალგაზრდა ღეროები 20 სმ სიგრძის ფოთლებით (ყველაზე სასარგებლოა აპრილ-მაისში), შემდეგ კარგად გარეცხეთ, დაფქვით და მოათავსეთ სამლიტრიან ქილაში და დაასხით უკვე ადუღებული და გაციებული წყალი. ათი საათიანი ინფუზიის შემდეგ დალიეთ რაც შეიძლება მეტი.