მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ნიორი ნედლად უნდა მიირთვათ! გაიგეთ რა სარგებელი მოაქვს მას და როდის კარგავს ის სასარგებლო თვისებებს!

მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ნიორი ნედლად უნდა მიირთვათ! გაიგეთ რა სარგებელი მოაქვს მას და როდის კარგავს ის სასარგებლო თვისებებს!

დამეთანხმებით, ნიორი ბევრი კერძის განუყრელი ნაწილია. ეს ბოსტნეული ითვლება სანელებლად და ჯანმრთელობისთვის ძალიან სასარგებლო პროდუქტად. მაგრამ ის ხშირად გამოიყენება არასწორად და უმატებენ ისეთ საკვებში, სადაც ის სულ მცირე კარგავს თავის სამკურნალო თვისებებს და ზოგჯერ საშიშიც კი ხდება.

ცხარე კერძები

ბევრი კულინარიული ამბობს, რომ, კარგია ბოსტნეულის ჩაშუშულში გემოვნებით დაამატოთ კაიენის წიწაკა, შავი პილპილის მარცვლები და ნიორი და შემდეგ მოხარშეთ ეს ყველაფერი. გასტროენტეროლოგებმა კი კარგად იციან ასეთი ექსპერიმენტების შედეგები, მათ „კუჭის ლორწოვანი გარსის მწვავე ქიმიურ დამწვრობას“ უწოდებენ.

ასეთი დაავადების მკურნალობა არ არის კომფორტული და შეიძლება იყოს ხანგრძლივი პროცესი, რაც დამოკიდებულია კუჭის შიდა კედლების დაზიანების ხარისხსა და მასშტაბზე. და ასეთი დამწვრობა ხდება ორგანული ელემენტების კომბინაციით, რომლებიც შეიცავს ამ ბოსტნეულიდან მინიმუმ ორს – წიწაკისა და ნივრის ცხარე წვენებს. მათი გემოვნური თვისებები არათუ ავსებს ერთმანეთს, არამედ, პირიქით, კარგავენ საკუთარ, განუმეორებელ არომატს.

გამოცდილმა შეფმზარეულებმა კარგად იციან, რომ ნიორი არ უნდა მოხვდესკერძში არც კაიენის წიწაკასთან, არც ჩილისთან და არც ჯანჯაფილთან ერთად, რადგან ეს იგივე სპეციფიკური ბოსტნეულია, რომელსაც აქვს ანტიბაქტერიული თვისებები და დამოუკიდებელი, გამორჩეული გემო.

მოხარშული და შემწვარი

ყველამ იცის, რომ ნიორი სასარგებლოა და აქვს ანტიმიკრობული ეფექტი. ბევრი ადმაიანი გაციებისა და გრიპისგან თავის დასაცავად ამ ბოსტნეულს იყენებს. ნიორი ასევე შეიცავს ვიტამინებს B1, B3, C, D, მაგნიუმს, კალციუმს, ნატრიუმს, იოდს, გოგირდის, ფოსფორის და სილიციუმის მჟავებს და სხვა მინერალურ მარილებს. და ეს მნიშვნელოვანია ნებისმიერი ორგანიზმისთვის, განსაკუთრებით შემოდგომა-ზამთრის პერიოდში, როდესაც იმუნიტეტი დაქვეითებულია.

მეცნიერებმა კერძო სამედიცინო უნივერსიტეტიდან, დაადგინეს, რომ ნიორი დადებითად მოქმედებს გულის მუშაობაზე და ხსნის დაძაბულობას არტერიებისა და ვენების კედლებში. ამერიკელმა მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ სისხლის წითელი უჯრედები დადებითად რეაგირებენ ალიცინზე, ნივრის ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებაზე.

სისხლის უჯრედები, ალიცინის ელემენტებთან კონტაქტისას, მყისიერად გამოყოფენ წყალბადის სულფიდს, რაც, თავის მხრივ, ამცირებს სისხლძარღვთა ჰიპერტონულობას და აუმჯობესებს სისხლის ნაკადის აქტივობას. ეს ეფექტი ხელს უწყობს არტერიული წნევის დაწევას და აუმჯობესებს ჟანგბადის მიწოდებას სასიცოცხლო მნიშვნელობის ორგანოებსა და ქსოვილებში, და უპირველეს ყოვლისა, გულს.

ამრიგად, ადამიანებისთვის, მაგალითად, ჰიპერტენზიის მქონე პაციენტებისთვის, ნივრის წვენი არის პანაცეა და ამავე დროს ძალიან ხელმისაწვდომი. და ეს ყველაფერი განპირობებულია ალიცინის თვისებებით.

NIORI

მაგრამ სამწუხაროდ, ეს მნიშვნელოვანი ბიოლოგიური ნაერთი კვდება, თერმული დამუშავების ქვეშ. როგორც კი ნივრის კბილი შეწვას ან ადუღებას დაიწყებს, ანუ 8 წუთზე მეტ ხანს ადუღდება, ალიცინი ნახევარში კარგავს თავის სამკურნალო თვისებებს.

45 წუთი ადუღება, მაგალითად, ბორშში მოხარშვისას, მთლიანად ანადგურებს ალიცინს და ამ ბოსტნეულისგან არც ვიტამინები და არც სხვა სასარგებლო ნივთიერებები რჩება, მხოლოდ არომატი.

ალიცინის მაქსიმალური რაოდენობა შეიძლება მიღწეული იქნას, თუ ნიორს დანით დაჭყლეტთ (და არ დჭრით) და დატოვებთ ხის დაახლოებით 5-10 წუთის განმავლობაში ოთახის ტემპერატურაზე.

მაგრამ შემდეგ ის უნდა მიირთვათ თერმულად დაუმუშავებლად, მაგალითად, სალათში და განსაკუთრებით სასარგებლოა მზესუმზირის ან ზეითუნის ზეთის თანხლებით. ასეთი სალათის სოუსი დაიცავს კუჭის კედლებს ნივრის დამწვარი ეფექტისგან და საშუალებას მისცემს მის ყველა ვიტამინს და მინერალს მთლიანად შეაღწიოს ორგანიზმში.

ასეთი კერძის ხშირი გამოყენება არა მხოლოდ გაზრდის იმუნიტეტს, დაიცავს გაციებისა და სისხლძარღვთა პრობლემებისგან, არამედ საშუალებას მისცემს ორგანიზმში არსებულ ბევრ სხვა სასიცოცხლო პროცესს დაუბრუნდეს ფიზიოლოგიურ ნორმას!

Facebook კომენტარები