რკინით მდიდარი 7 ხილი ანემიის თავიდან ასაცილებლად და პრევენციისთვის! ეს რეცეპტი განკუთვნილია მათთვის, ვინც არ ჭამს ხორცს ან აწუხებს ანემია...
რკინის დეფიციტი სერიოზული პრობლემაა, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ანემია. როდესაც სისხლში რკინის დონე ეცემა, სისხლის წითელი უჯრედები ვერ წარმოქმნიან ჰემოგლობინს, რაც იწვევს დაღლილობას და ანემიას.
თქვენს სხეულს მუდმივად სჭირდება რკინის მარაგის შევსება, რათა შეინარჩუნოს ჰემოგლობინის დონე და თქვენი პროდუქტიულობა.
ამის მიღწევა შესაძლებელია რკინით მდიდარი ხილის ჭამით. ზოგიერთ საკვებს აქვს მეტი რკინა, მაგალითად:
- ლეღვი,
- ფინიკი,
- გარგარი,
- ბროწეული,
- ქიშმიში.
რკინა ასევე დიდ როლს ასრულებს ჟანგბადისა და წყლის მიწოდებაში სხეულის ყველა ნაწილზე. ხორცის გარდა სხვა საკვებიდან მიღებული რკინა ადვილად არ შეიწოვება ორგანიზმის მიერ. ამიტომ, რკინის დეფიციტი ყველაზე ხშირად აღინიშნება ვეგეტარიანელებსა და ვეგანებში, მათ სჭირდებათ C ვიტამინის მოხმარება რკინის უკეთ ათვისებისთვის.
აქ არის რკინით მდიდარი ხილის სია. დაამატეთ ეს საკვები თქვენს რაციონში და იგრძენით ენერგიისა და ჯანმრთელობის მოზღვავება. შეივსეთ სისხლში რკინის დეფიციტი!
რკინით მდიდარი 7 ხილი ანემიის თავიდან ასაცილებლად:
1. ფინიკი.
ეს არის ძალიან ტკბილი, ნოყიერი ხილი, რომელსაც მიირთმევენ ახალს ან გამომშრალს. იძლევა ენერგიას და მდიდარია რკინით. ფინიკი რძით არის შესანიშნავი ჯანსაღი საუზმის ვარიანტი რკინადეფიციტური ანემიის თავიდან ასაცილებლად. მათი გამოყენება ასევე შესაძლებელია სხვადასხვა ტკბილეულის დასამზადებლად. ფინიკი დაამატეთ სალათებს, ნამცხვრებს, მურაბებს...
2. გარგარი.
გარგარი მდიდარია ცილებით, ნახშირწყლებით, A ვიტამინით, რკინით და სხვა მინერალებით. რკინით განსაკუთრებით მდიდარია გარგრის ჩირი, რომლის შენახვა შესაძლებელია რამდენიმე თვის განმავლობაში. 100 გრ. გარგარის ჩირი შეიცავს რკინის ყოველდღიური მოთხოვნილების ნახევარს.
ახალი გარგარი შეიძლება მიირთვათ წვენის სახით, ნაყინთან, შვრიის ფაფასთან ერთად, სალათებსა და ნამცხვრებში.
3. ლეღვი.
ლეღვის მირთმევა შესაძლებელია როგორც ახალის, ასევე ჩირის სახით. ჩირში ყველა სასარგებლო თვისება გაორმაგებულია.
4. ქიშმიში.
ქიშმიში არის გამხმარი ტკბილი ყურძენი, სასარგებლოა მათ შემადგენლობაში რკინისა და გლუკოზის არსებობისთვის.
ნახევარი ჭიქა ქიშმიში შეიცავს 1,6 მილიგრამ რკინას, რომელიც ადვილად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ და ხელს უწყობს სისხლის ფორმირებას.
5. პომიდორის ჩირი.
მზეზე გამომშრალი პომიდორი ნაკლებად პოპულარული, მაგრამ ადვილად მოსამზადებელი პროდუქტია, რომელიც შეიცავს 9,1 მილიგრამ რკინას თითო პორციაში.
რკინის ნორმა ზრდასრული ადამიანისთვის არის 18 მილიგრამი, ბავშვებისთვის - 10. ამრიგად, მზეზე გამომშრალ პომიდორს შეუძლია უზრუნველყოს ბავშვის რკინის ნორმა თითქმის მთლიანად, მოზრდილებისთვის - ნახევარი. თქვენ შეგიძლიათ გამოიყენოთ ისინი ნებისმიერი ფორმით - გამომცხვარი, ჩაშუშული, დაკონსერვებული.
6. ქლიავი.
ამ რკინით მდიდარი ხილის მირთმევის საუკეთესო გზა ღამით წყლის გაჟღენთვაა. ქლიავის წყალი არ გააჭვაროთ - მას ასევე ბევრი სასარგებლო ნივთიერება აქვს.
100 გრ. ქლიავი შეიცავს 9 მილიგრამ რკინას. შეგიძლიათ დაუმატოთ სმუზი, მარცვლეული, ნამცხვრები, მოამზადოთ ჯემი, ჟელე.
7. ბროწეული.
ბროწეული სასარგებლო პროდუქტია მათთვის, ვისაც რკინადეფიციტური ანემია აწუხებს. მათი მირთმევა უკეთესია ახალის და ასევე უმატებენ სალათებს.
ბროწეულის გამაგრილებელი წვენი შეავსებს რკინის დეფიციტს, დაგეხმარებათ დეპრესიასთან ბრძოლაში და შესანიშნავი დამატება იქნება თქვენს კვებაში.
შეინარჩუნეთ რკინის დონე და იყავით ჯანმრთელი და აქტიური ამ საკვების მიღებით!
გისურვებთ ჯანმრთელობას!