რატომ არის მნიშვნელოვანი თქვენს დიეტაში მწვანილის დამატება? ეს ყველამ უნდა იცოდეს!

1. კამა – ითვლება, რომ ეს მწვანილი აფართოებს სისხლძარღვებს და ამცირებს წნევას. კამის ფოთლები შეიცავს ვიტამინებს B1, B2, C, PP, P, ასევე კაროტინს, ფოლიუმის მჟავას, რკინის, ფოსფორის, კალციუმის და კალიუმის მარილებს. კამა ასევე მდიდარია ეთერზეთებით.

2. ოხრახუში – ყველა სურნელოვან მწვანილს შორის ოხრახუში ითვლება დედოფლად. ეს არის ყველაზე პოპულარული და სასარგებლო სანელებელი მსოფლიოში. დელიკატური სასიამოვნო არომატი და ვიტამინების, კალციუმის, რკინისა და ფოსფორის მთელი კომპლექსი ოხრახუშს შეუცვლელ სუნელად აქცევს სუფრის გასაფორმებლად და მრავალფეროვანი კერძების დასამატებლად.

კალციუმის შემცველობის წყალობით, ოხრახუში უბრალოდ აუცილებელი სუნელი ხდება მათთვის, ვისაც აწუხებს გულის და საშარდე გზების დაავადებები, რადგან კალიუმი ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ზედმეტი წყლისა და ნატრიუმის ამოღებას. ოხრახუში სასარგებლოა პაროდონტის დაავადების დროს, რადგან აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. ოხრახუში არის ფესვი და ფოთოლი. ბევრი ფიქრობს, რომ ოხრახუშის ფესვი უფრო ჯანსაღია, ვიდრე ფოთლოვანი ოხრახუში. მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ოხრახუშის ფოთლები, ყველა თვალსაზრისით, არაფრით ჩამორჩება ფესვებს.

ოხრახუშის ფოთლები შეიცავს ვიტამინებს – C, E, B, ბეტა-კაროტინს. ოხრახუშის მინერალებიდან ჭარბობს კალციუმი, მაგნიუმი, ფოსფორი, კალიუმი, ფტორი და სელენი. გარდა ამისა, ოხრახუში შეიცავს ეთერზეთებს, ფლავონოიდებს და ინულინს. ოხრახუშს აქვს შესანიშნავი კოსმეტიკური თვისებები, ათეთრებს კანს და არბილებს ნაოჭებს, ასევე ხელს უწყობს ცუდი სუნის მოცილებას.

3. მწვანე ხახვი – მწვანე ხახვი ასევე ერთ-ერთი ჯანსაღი მცენარეა. მასში ძალიან მაღალია თუთია, რომლის ნაკლებობამაც შეიძლება გამოიწვიოს გამელოტება და ფრჩხილების მტვრევადი. მწვანე ხახვი ხელს უწყობს იმუნური სისტემის გაძლიერებას, გულ-სისხლძარღვთა და რეპროდუქციული სისტემების გაძლიერებას. მწვანე ხახვი მდიდარია კალციუმით და ფოსფორით, ამიტომ სასარგებლოა ძვლების გასამაგრებლად.

4. სალათის ფოთოლი – დღეს ფოთლოვანი სალათები იყიდება ნებისმიერ სუპერმარკეტში ქოთნებში და სულ უფრო პოპულარული ხდება მათ შორის, ვინც ჯანმრთელობაზე ზრუნავს და კარგი გემოვნება აქვს.

სალათები მდიდარია ბოჭკოვანი და ალკალოიდებით, რომლებიც სალათის ფოთლებს მწარე გემოს აძლევს. სალათები აუმჯობესებს სისხლის შემადგენლობას, ორგანიზმში ნივთიერებათა ცვლას, ააქტიურებს საჭმლის მონელებას, ამშვიდებს ნერვულ სისტემას, აქვეითებს არტერიულ წნევას და გამოაქვს ორგანიზმიდან მავნე ქოლესტერინი. სალათები წონის დაკლების დიეტის განუყოფელი ნაწილია.

5. ნიახური – დედამიწაზე ყველაზე უსაფრთხო და ჯანსაღი მწვანილია. მას შეუძლია გავლენა მოახდინოს დაბერების პროცესზე, აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას და მოიცილებს ჭარბ წონას.

ნიახურის ფესვი მდიდარია მაგნიუმით, კალციუმით, კალიუმით, მანგანუმით, რკინით და თუთიით. მას კუბიკებად ან გახეხილად ჭრიან და უმატებენ სალათებსა და მარინადებს. თუ ნიახურის ფესვი მოხარშულია, მას კარტოფილის გემო აქვს. ნიახურის ღეროები წონის დაკლებაში გეხმარებათ, რადგან მათ მონელებისთვის დიდი ენერგია სჭირდებათ და ძალიან დაბალკალორიულია. ნიახურის ფოთლები მდიდარია კაროტინით, C ვიტამინით, კალციუმის და ფოსფორის მარილებით.

Facebook კომენტარები