აი, რა ცვლილებები მოხდება თქვენს ორგანიზმში, თუ კივის ყოველდღე მიირთმევთ! შედეგები უბრალოდ გასაოცარია!

კივი, მართალია ჩვენს საზოგადოებაში დიდი ხანია ნაცნობი ხილია, მაგრამ მაინც არც თუ ისე პოპულარულია. ყველაზე ხშირად ადამიანებს ვაშლი, ფორთოხალი და ბანანი ურჩევნიათ. თუმცა, სამწუხაროდ, რადგან ეს არის ორგანიზმისთვის სასარგებლო თვისებების ნამდვილი საწყობი.

კივის შემადგენლობა, კალორიულობა, ენერგეტიკული ღირებულება
კივის საშუალო წონაა 100 გ, ნაყოფის უმეტესობა წყალია – 84%. ასევე შეიცავს ცილებს (დაახლოებით 1%), ცხიმებს (1%-ზე ნაკლები), ნახშირწყლებს (დაახლოებით 10%). ეს ხილი დაბალკალორიულია. ერთი საშუალო კივის ენერგეტიკული ღირებულებაა 48 კკალ. კივი დიეტური ბოჭკოების კარგი წყაროა. გარდა ამისა, შეიცავს ნიკოტინის მჟავას და სხვადასხვა საქარიდებს.

კივი მდიდარია ვიტამინებით, კერძოდ: C, A, B1, B2, PP, B6, B 12, E, K1 (ფილოქინონი), D, ასევე ბეტა-კაროტინი. ეს ხილი შეიცავს უამრავ ბოჭკოს, კალიუმს, კალციუმს, მაგნიუმს, პექტინს, ფოსფორს, მანგანუმს, რკინას, თუთიას, ანტიოქსიდანტებს და ამინომჟავებს, ხილის მჟავებს, მცენარეულ პროტეინს აქტინიდინს, ფლავონოიდებს, ორგანულ მჟავებს. კივი შეიცავს ფერმენტ აქტიდინს, რომელიც ანგრევს ცილებს. ხელს უწყობს ცილების დაშლას, ახდენს სისხლის შედედების დონის ნორმალიზებას და დადებითად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე. კივი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, განსაკუთრებით კანში. ასე რომ, კივი შეიძლება მიირთვათ პირდაპირ მასთან, მაგრამ ფრთხილად გაიწმინდოთ თმებისგან.

კივის შეუძლია ორგანიზმიდან გამოდევნოს ზედმეტი მარილი, რაც სასარგებლოა მისი მოყვარულებისთვის. რამდენიმე საშუალო ზომის კივი უზრუნველყოფს ჩვენი ორგანიზმის ფოლიუმის მჟავას მოთხოვნილების 1/4-ს. ნაყოფში პირიდოქსინი ნაკლებია – ყოველდღიური მოთხოვნილების 4%. ეს ვიტამინი საჭიროა ორსულებს, მეძუძურ ქალებს, ასევე ბავშვებსა და მოხუცებს.

კივი შაქრიანი დიაბეტის დროს უნდა მიირთვათ, რადგან მას აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი და ამავდროულად გემრიელი პროდუქტია. ნაყოფი შეიცავს ბუნებრივ შაქარს, მაგრამ ოპტიმალური რაოდენობით, რომელიც არ არღვევს ნახშირწყლების მეტაბოლურ პროცესებს და გარკვეული სარგებელიც კი აქვს დიაბეტით დაავადებულებს.

რა სარგებელი მოაქვს კივის ქერქს?
კივის ქერქი შეიცავს ბევრ ანტიოქსიდანტს. ამიტომ მას აქვს ანთების საწინააღმდეგო და ანტიალერგიული თვისებები. კანს აქვს 3-ჯერ მეტი ანტიოქსიდანტი, ვიდრე თავად ხილი. ამიტომ რეკომენდებულია კივის კანზე მირთმევა. რა თქმა უნდა, მანამდე თმა უნდა გაიპარსოთ სტაფილოს გამწმენდით ან ბლაგვი დანით.

კივის ქერქს, ევროპელი მეცნიერების აზრით, გააჩნია ანტისეპტიკური თვისებები, ეხმარება დისბაქტერიოზის დროს. ითვლება, რომ კივის ქერქის წყალობით ნადგურდება ისეთი მიკრობები, როგორიცაა სტაფილოკოკი და E. coli.

კივის სარგებელი წონის დაკლებისთვის
ამ ხილის დაბალი კალორიული შემცველობა, ცხიმის გამყოფი ფერმენტების და ფერმენტების შემცველობა შესანიშნავია წონის დაკლებისთვის. დიეტოლოგებმა დიდი ხანია შენიშნეს, რომ კივი მცენარეული ბოჭკოების შესანიშნავი წყაროა. პატარა შავი თესლი შეიცავს უამრავ უხსნად ბოჭკოს. ეს საშუალებას გაძლევთ დიეტის დროს მონელების ნორმალიზება, შეამციროთ დრო, რომ განავლის საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში გაიაროს. კივის აქვს მსუბუქი დამამშვიდებელი ეფექტი.

ხსნადი დიეტური ბოჭკოვანი, რომელიც ასევე გვხვდება ხილში, ადვილად შთანთქავს წყალს, რაც კუჭში ქმნის აუცილებელ მოცულობას მადის დასათრგუნად.

იმის გამო, რომ კივი ხელს უწყობს საჭმლის მონელების ნორმალიზებას, დიეტოლოგები გვირჩევენ მის მირთმევას მთელი ჭამის შემდეგ. კივი ხელს უშლის კუჭის სიმძიმეს და ასევე დაეხმარება თირკმელებს. ითვლება, რომ ნაყოფი ხელს უწყობს ორგანიზმიდან ზედმეტი სითხის ამოღებას.

კივის დიეტაც კი არსებობს დიეტის მთავარი იდეა დაბალკალორიული საკვების მიღებაა და სავალდებულო ნორმა – 5 კივი დღეში. ზოგიერთი ექსპერტი გირჩევს მარხვის დღის რეგულარულად გაკეთებას კივისთან ერთად. ამისათვის თქვენ უნდა მიირთვათ დაახლოებით 1 კგ ამ ხილის მთელი დღის განმავლობაში. შეგიძლიათ მხოლოდ გაზიანი წყლის დალევა.

იმუნური სისტემის გაძლიერება
ხილი დიდი რაოდენობით შეიცავს უნივერსალურ C ვიტამინს. ამიტომ ცივ სეზონსა და ეპიდემიოლოგიურ პერიოდებში დღეში 1-2 კივის ნაყოფი უნდა მიირთვათ იმუნიტეტის ასამაღლებლად და ორგანიზმის დასაცავად პათოგენების შემოჭრისგან. გარდა ძირითადი თვისებისა, ასკორბინის მჟავა მონაწილეობს მეტაბოლურ პროცესებში, იცავს ორგანიზმის უჯრედებს დაზიანებისგან, თავისუფალი რადიკალების მავნე ზემოქმედებისგან, აახალგაზრდავებს ორგანიზმს და ხელს უშლის ნაადრევი დაბერების პროცესს.

კივი ორსულობის დროს
კივი არის ხილი, რომელიც შეუცვლელია ორსულობის ნორმალური მიმდინარეობისთვის. ეს ფაქტი განპირობებულია მასში ფოლიუმის მჟავის შემცველობით, რაც აუცილებელია ნაყოფის ტარების პროცესში. ქალის სხეულს ასევე სჭირდება ეს ვიტამინი კონცეფციის დაგეგმვისას. გარდა ამისა, ფოლაცინი აუცილებელია ნებისმიერი ადამიანისთვის ნორმალური ჰემატოპოეზის, ჯანსაღი უჯრედების ზრდის, ცენტრალური ნერვული სისტემის და ცერებრალური ქერქის ფუნქციონირებისთვის.

Facebook კომენტარები