ჟოლოს სამკურნალო ნაყენი ჩიყვის საწინააღმდეგოდ. ჩემმა დედამთილმა მრავალი წლის წინ განკურნა ეს დაავადება!

ჟოლოს სამკურნალო ნაყენი ჩიყვის საწინააღმდეგოდ. ჩემმა დედამთილმა მრავალი წლის წინ განკურნა ეს დაავადება!

ტრადიციულ მედიცინას დიდი ხანია ვიცნობ. მე მოგიყვებით ამ ნაყენის ყველაზე ცნობილ თვისებებზე!

ჟოლოს ნაყენი:

დაბალ ცეცხლზე ადუღებულ 4 ჭიქა წყალში უნდა ჩაყაროთ 1 ჭიქა ჟოლო. შემდეგ გადაწუროთ და მასში ჩაასხათ 0,5 ლიტრი არაყი, დაამატეთ 1 ჭიქა შაქარი და 1 კგ ნიგოზი. ნაყენმა სიბნელეში 10 დღე უნდა გაატაროს და უნდა მიირთვათ 1 ს.კ. კოვზი სამჯერ დღეში ჭამამდე ერთი საათით ადრე.

ჟოლოს სამკურნალო თვისებები

  • თანამედროვე ოფიციალურ მედიცინაში ჟოლო გამოიყენება როგორც სიცხის დამწევი და დიაფორეზული საშუალება, ასევე გამოიყენება სიროფის სახით მედიკამენტების გემოს გასაუმჯობესებლად.
  • ჟოლოს ძირითადი თვისებებიდან ასევე არის მისი მკურნალობის უნარი გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების სამკურნალოდ. უპირველეს ყოვლისა, ეს არის სისხლძარღვების კედლების გამაძლიერებელი სასუალება.
  • კუჭის მუშაობის დარღვევისას (გულძმარვა, ტკივილი, სიმძიმის შეგრძნება საკვების მიღების შემდეგ) შეუცვლელია მისი ფოთლები, ყვავილებიდა ტოტები. ამისათვის მოამზადეთ ჟოლოს ნაყენი: 2 სუფრის კოვზ ნედლეულს დაასხით 1 ჭიქა მდუღარე წყალი და გააჩერეთ 1 საათი. დალიეთ 0,3 ჭიქა 3-ჯერ დღეში ჭამიდან 20 წუთის შემდეგ.
  • კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულები საუკეთესოდ მკურნალობენ ჟოლოს წვენით და არა კენკრით. დალიეთ 1-1,5 სუფრის კოვზი წვენი ყოველ ჭამამდე 15 წუთით ადრე.

ტრადიციული მედიცინა დიდი ხნია იყენებს ჟოლოს ორ თვისებას.

  1. ჟოლოს პირველი თვისება არის ანთების საწინააღმდეგო. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ყვავილები, ფოთლები, ტოტები, კენკრა (გამომშრალ ნაყოფს უნდა დაასხათ წყალი). ამ ფორმით, ჟოლოს შენახვა შესაძლებელია სამ წლამდე. გადაწურეთ და შეავსეთ ჟოლო იმავე რაოდენობის წყლით. დალიეთ 2 სუფრის კოვზი ჭამამდე 15-20 წუთით ადრე. ქუთუთოების, თვალების ანთების, გამონაყარის დროს კანზე აკნეს სახით აუცილებელია სახის დაბანა ჟოლოს წყლით.
  2. საუკუნეების მანძილზე ცნობილი ჟოლოს მეორე თვისება – ფიტოთერაპევტები იყენებენ ჟოლოს ფოთლების ნახარშებსა და ნაყენს ხველის სამკურნალოდ შიდა გამოყენებისთვის, ხოლო გარეგანად იყენებენ კანის პუსტულოზული დაზიანებებისა და ყელის ტკივილის დროს.

ჟოლო შეიცავს შაქარს და მჟავებს – ლიმონის, ვაშლის, სალიცილის. ამ უკანასკნელის არსებობა განაპირობებს მის ანთების საწინააღმდეგო, სიცხის დამწევ და დიაფორეზულ მოქმედებას.

კენკრა შეიცავს უამრავ პექტინის ნივთიერებას, ვიტამინებს, ასევე მინერალებს: კალიუმს, კალციუმს, მაგნიუმს, ფოსფორს, რკინას. ასეთი “სიმდიდრე” ჟოლოს ყველაზე ძვირფას კენკრებს შორის აყენებს.

ადრე არსებობდა ვარაუდი, რომ ჟოლო უკუნაჩვენებია შარდმჟავას მეტაბოლიზმის დარღვევის მქონე ადამიანებისთვის პურინების მაღალი შემცველობის გამო. თუმცა, სპეციალურმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ჟოლოში პურინის რაოდენობა ძალიან ცოტაა.

ხმელი ჟოლო

ჟოლოს კენკრა დელიკატურია, ამიტომ კარგი ხარისხის პროდუქტის მისაღებად აუცილებელია ნედლეულის სწორად შერჩევა.უნდა აიღოთ მხოლოდ ახალ, მწიფე და აბსოლუტურად დაუზიანებელი კენკრა, რომლებიც მოკრეფილია მშრალ ამინდში. დაუმწიფებელი, გადამწიფებული, დაფქული კენკრა გასაშრობად არ ვარგა!

ჟოლოს ჩვეულებრივ ღუმელში აშრობენ, ნაყოფი კარგად გამომშრალად ითვლება, თუ ხელებს არ ალაქავებს. კარგად გამხმარი ჟოლო არ იშლება პატარ-პატარა ნაწილებად.

ხმელი სახით ჟოლო გამოიყენება როგორც ღვეზელების შესავსებად, ასევე ჩაის მოსადუღებლად.

გაყინული ჟოლო

ხილისა და კენკრის სწრაფი გაყინვის მეთოდს სიახლეს ვერ ვუწოდებთ. ცნობილია, რომ ყველა ხილი არ ინარჩუნებს გემოს, არომატს და ფორმას გაყინვის შემდეგ.

ჟოლო უბრალოდ მათ რიცხვს მიეკუთვნება, რადგან მათი თხელი ნაჭუჭი ადვილად ნადგურდება ძლიერი გაყინვის პროცესში.

Facebook კომენტარები