5 სამედიცინო რჩევა: როგორ დავაკვირდეთ პანკრეასს და გავიმუმჯობესოთ მისი მდგომარეობა?!

იმისათვის, რომ პანკრეასმა სწორად იმუშაოს და იყოს ჯანმრთელი, ეს უნდა იცოდეთ!

იმის ცოდნა, თუ რა არის კარგი პანკრეასისთვის, დაგეხმარებათ შეინარჩუნოთ ეს ორგანო დიდი ხნის განმავლობაში ჯანსაღი და ფუნქციონალური, შეამციროთ პანკრეატიტის გამწვავების რისკი და დააჩქაროთ ნივთიერებათა ცვლა.

რა როლს ასრულებს პანკრეასი სხეულში?

პანკრეასი ცენტრალურია მეტაბოლური პროცესისთვის, რადგან ის არა მხოლოდ აწარმოებს საჭმლის მომნელებელ ფერმენტებს, როგორიცაა ამილაზა, ლიპაზა, ქიმოტრიფსინი და ტრიფსინი, არამედ არის ენდოკრინული ორგანოც. პანკრეასის ლანგერჰანსის კუნძულების უჯრედები წარმოქმნიან ჰორმონებს ინსულინს და გლუკაგონს, რომლებიც არეგულირებენ სისხლში გლუკოზის დონეს. ამ ორგანოს მუშაობაში დარღვევები იწვევს ჯანმრთელობის სერიოზულ პრობლემებს.

პანკრეასისთვის ჯანსაღი საკვები, რეგულარულად მოხმარებისას ხელს შეუწყობს საჭმლის მონელებას და ამ პროცესს უფრო ეფექტურს გახდის.

სწორი კვების ძირითადი პრინციპები დღევანდელ სამყაროში გვაყენებენ იმ ფაქტის წინაშე, რომ საკვები ბინძურდება ქიმიური დანამატებით. საღებავები, კონსერვანტები, სტაბილიზატორები და ემულგატორები ზრდის პროდუქტების შენახვის ვადას და უფრო მიმზიდველს ხდის მათ თვალისთვის. თუმცა, პანკრეასისთვის ეს არის შხამი, რომელიც ცვლის საკვების ქიმიურ შემადგენლობას და არღვევს ფერმენტების ნორმალურ წარმოებას.

5 მნიშვნელოვანი რჩევა პანკრეასის მონიტორინგის შესახებ:

რჩევა 1! თუ გსურთ შეინარჩუნოთ პანკრეასი ჯანსაღი, გამორიცხეთ თქვენი რაციონიდან ქიმიური დანამატების შემცველი საკვები! ეს განსაკუთრებით ეხება ბავშვების კვებას – მათთვის მაიონეზი და კეტჩუპი უნდა იყოს აკრძალული საკვები. მომუშავე მოქალაქეების კიდევ ერთი პრობლემაა სრული საუზმისა და ლანჩის არქონა, ხოლო ძირითადი კვება საღამოს. ასეთი დიეტა იწვევს პანკრეასის დიდ დატვირთვას, რომელსაც არ აქვს დრო, მისცეს ფერმენტების საჭირო რაოდენობა ოპტიმალური მონელებისთვის. ეს იწვევს ნივთიერებათა ცვლის დარღვევას და ორგანიზმში მარილებისა და ტოქსინების დაგროვებას.

რჩევა 2! მიირთვით მინიმუმ 5 მცირე კვება დღეში. ეს საშუალებას მისცემს საჭმლის მომნელებელ სისტემას იმუშაოს დაძაბულობის გარეშე და შეამციროს დატვირთვა პანკრეასზე.
ჩვენი საკვები თორმეტგოჯა ნაწლავში შედის ცილების, ცხიმების, ნახშირწყლებისა და ბოჭკოების ნარევის სახით. თუ ერთ კვებაზე ბევრ სხვადასხვა საკვებს ურევთ, განსაკუთრებით ისეთს, რომელიც ძნელად მოსანელებელს, მაშინ საჭმლის მომნელებელი სისტემა შეიძლება გაუმართავი იყოს, რაც გამოიწვევს პანკრეატიტის, გასტრიტის ან ქოლეცისტიტის გამწვავებას.

რჩევა 3! თუ გსურთ, რომ პანკრეასმა კარგად იმუშაოს და არ გაინთოს, შეეცადეთ არ შეურიოთ ცხოველური ცილები და ნახშირწყლები ერთ კვებაში. მაგალითად, მიირთვით ხორცი ბოსტნეულთან ერთად, როგორიცაა კომბოსტო, სტაფილო და ხახვი, ვიდრე კარტოფილი ან მაკარონი. საჭმლის მონელების პროცესის დასაწყებად საკვები უნდა იყოს წვრილად დაფქული და შერეული ნერწყვით. ასეთ პირობებში მეტაბოლურ პროცესში ქიმიური რეაქციების სიჩქარე ოპტიმალურია.

რჩევა 4! იმისთვის, რომ დიდხანს იცოცხლოთ და არ დაავადდეთ, საჭმელი კარგად დაღეჭეთ, მინიმუმ 20-ჯერ და არ დალიოთ სითხით. სასმელების დალევა, როგორიცაა ჩაი ან წვენი, რეკომენდებულია ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე ან ჭამიდან ერთი საათის შემდეგ. ჭარბი წონა იწვევს შინაგანი ორგანოების სიმსუქნეს, ეს არღვევს მათ მუშაობას და იწვევს მეტაბოლური სინდრომის განვითარებას და ნივთიერებათა ცვლის დარღვევას.

რჩევა 5! თუ თქვენი წონა აღემატება იმ რიცხვს, რომელსაც იღებთ, როდესაც ასს ვაკლებთ თქვენს სიმაღლეს სანტიმეტრებში, მაშინ სასწრაფოდ გჭირდებათ წონის ნორმალიზება! შებოლილი, ზედმეტად დამარილებული, ძლიერ შემწვარი საკვები მოითხოვს საჭმლის მომნელებელი სისტემის ფერმენტების გაძლიერებულ მუშაობას და ცვლის საკვების ბოლუსის ნორმალურ ქიმიურ შემადგენლობას.

ასევე, გაითვალისწინეთ: შეეცადეთ შემწვარი საკვები შეცვალოთ გამომცხვარი საკვებით, მოხარშეთ მარილის გარეშე. მარილი საკვები პირდაპირ თეფშზე გემოვნებით. ეს შეამცირებს მარილის ყოველდღიურ მიღებას და წყალ-მარილის მეტაბოლიზმის ნორმალიზებას. რა არის საუკეთესო საკვები პანკრეასისთვის? პანკრეასისთვის ოპტიმალური პროდუქტებია უცხიმო ხორცი და თევზი, ზეითუნის ზეთი, მარცვლეული, ბოსტნეული და ხილი, კომპოტები და ჟელე, თეთრი გამხმარი პური, რძის პროდუქტები.

Მაგალითად:

  • საქონლის ხორცი, კურდღელი, ქათმის მკერდი, ვირთევზა, ჰაკი;
  • შვრიის ფაფა, ბრინჯი, წიწიბურა, ხორბლის ბურღული;
  • ბროკოლი, კარტოფილი, სტაფილო, ყაბაყი, ისპანახი, ყვავილოვანი კომბოსტო;
  • ვაშლი, ბანანი, მსხალი;
  • კვერცხი (ცილა);
  • ხაჭო, კეფირი, ფერმენტირებული გამომცხვარი რძე;
  • უმჯობესია ბოსტნეული არ მიირთვათ ახალი, არამედ ჩაშუშოთ ან ორთქლზე, გამოაცხვოთ ხილი;
  • ხორცი და თევზი ორთქლზე, ხარშეთ ან სუფლეს გასაკეთებლად.

რა არ არის რეკომენდებული?

  • ცხიმები დიდი რაოდენობით, განსაკუთრებით ცხოველური წარმოშობისა;
  • ტკბილეული, შაქარი დიდი რაოდენობით;
  • ხორცის, თევზის ან სოკოს ბულიონები;
  • ბარდა, ლობიო;
  • სოკო;
  • ყავა, კაკაო, შოკოლადი;
  • გაზიანი სასმელები;
  • ახალი ბოსტნეული, განსაკუთრებით კომბოსტო;
  • ტკბილი ახალი ხილი, განსაკუთრებით ყურძენი;
  • კვერცხის გული.

ასეთი დიეტა მითითებულია პანკრეატიტისა და პანკრეასის სხვა დაავადებების დროს. თუ არ გქონიათ პანკრეატიტის შეტევები, საკმარისია დაიცვან სწორი კვების ძირითადი პრინციპები. ამავდროულად, თანაფარდობა შეიძლება გაფართოვდეს. და დაიმახსოვრეთ, რომ პანკრეასისთვის ყველაზე სასარგებლოა თქვენი სურვილი იყოთ ჯანმრთელი და იცხოვროთ აქტიური ცხოვრების წესით!

Facebook კომენტარები