10 საკვები, რომლითაც დაივიწყებთ კუჭისა და ნაწლავების პრობლემებს!

ძალიან ხშირად გვაქვს პრობლემები სხეულის ამ ნაწილთან დაკავშირებით, ამა თუ იმ მიზეზის გამო? აქ შეიძლება გავლენა იქონიოს არასრულფასოვანმა კვებამ, წარსულში გადატანილმა დაავადებებ და მემკვიდრეობამაც კი.

არსებობს პროდუქტების ჯგუფი, რომელიც დაგეხმარებათ ამ პრობლემების მოგვარებაში!

ყველა მათგანი კუჭისა და მთლიანი ორგანიზმისთვის ვიტამინების ნამდვილი “საწყობია”. ამ საკვების რაციონში ჩართვით, დაივიწყებთ ყაბზობას, გასტრიტს და წყლულებსაც კი.

1. ყავისფერი ბრინჯი

ყავისფერი ბრინჯი შედგება ბრინჯის მთლიანი მარცვლებისგან. მას აქვს მოხსნილი ბრინჯის ხისტი ქერქი, მაგრამ მაინც ინარჩუნებს მკვებავ ქატოს, რომელიც აძლევს მას დამახასიათებელ მოყავისფრო ელფერს და თხილის გემოს. ყავისფერ ბრინჯში ბევრი კალორია არ არის, მაგრამ არც ისე ცოტა – დაახლოებით 330 კკალ 100 გ-ზე; ბევრი ჯანსაღი ნახშირწყლები, შაქრის ჩათვლით; ცილები და ცხიმები ასევე ძალიან ღირებულია – ცხიმების დიდი ნაწილი წარმოდგენილია უჯერი ცხიმოვანი მჟავებით; არსებობს ორგანული მჟავები და დიეტური ბოჭკოვანი; ვიტამინები E, PP, ჯგუფი B; მინერალები. ბრინჯი კი ასეთ ადამიანებს კუჭისა და ნაწლავების ლორწოვანი გარსის გაღიზიანების განკურნების საშუალებას აძლევს და ამავდროულად არ იწვევს უსიამოვნო ეფექტებს, როგორც სხვა ლორწოვანი ფაფები – მაგალითად, შვრიის ფაფა.

2. კივი

ბოჭკოების წყალობით კივი დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტზე და უმკლავდება კუჭში სიმძიმის შეგრძნების მოხსნას. ხილის ხშირი მოხმარება ხელს შეუწყობს ორგანიზმიდან მარილების ამოღებას და თირკმელებში ქვების წარმოქმნას.

იმის გამო, რომ კივის ნაყოფი შეიცავს მთრიმლავ ნივთიერებებს და პექტინებს, მათ აქვთ მოცულობის და ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი, ამიტომ ის რეკომენდირებულია საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის დაავადებების და განსაკუთრებით გასტრიტის, კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის დროს.

მიუხედავად მომჟავო გემოსა, კივი ხელს უწყობს წყლულის ნაწიბურების განკურნებას და ორგანიზმიდან მარილების გამოდევნას.

3. ისპანახი

ისპანახი ერთგვარი “ცოცხია” კუჭისთვის და სამართლიანად მიიჩნევა ბოსტნეულის მეფედ. ის აღაგზნებს პანკრეასის აქტივობას და ასტიმულირებს ნაწლავებს, ფასდება მცენარეული ცილის, პროვიტამინის A, ვიტამინების C და B ჯგუფის მაღალი შემცველობით.

მეცნიერთა ბოლოდროინდელმა კვლევებმა აჩვენა, რომ მწვანე ფოთლებში შემავალი ცხიმოვანი მჟავები ხელს უშლის გასტრიტს და ნებისმიერ ანთებით დაავადებას.

თუმცა, თუ უკვე არის პრობლემები, კუჭის გასაუმჯობესებლად უნდა მომზადდეს ისპანახი სუპები.

გარდა ამისა, ისპანახს შეუძლია განავლის პრობლემების ნორმალიზებაც!

4. იოგურტი

შემთხვევითი არ არის, რომ იოგურტებს ურჩევენ მათ, ვინც ანტიბიოტიკებს სვამს ნაწლავების აღსადგენად. მენიუს ნაწილად სწორად გამოყენებისას, მას შეუძლია დაეხმაროს გასტრიტის განკურნებას, ბუნებრივია, მედიკამენტურ თერაპიასთან ერთად. ეს ახდენს მიკროფლორას ნორმალიზებას და კუჭს ნაკლებად მგრძნობიარეს ხდის გაღიზიანების მიმართ.

5. მჟავე კომბოსტო

კომბოსტო სასარგებლოა კუჭისთვის, ფიგურისთვის, ღვიძლისთვის და სხეულის გასაწმენდად. მაგრამ მთავარი პარადოქსი ის არის, რომ მჟავე კომბოსტო ბევრად უფრო ჯანსაღია, ვიდრე ცოცხალი. ეს გამოწვეულია იმით, რომ კომბოსტოს დუღილის ბაქტერიები ახალ ნივთიერებებს ქმნიან.

მჟავე კომბოსტოს უზარმაზარი სარგებელი განპირობებულია მასში რძის მჟავის შემცველობით. ამის გამო ორგანიზმისთვის სასარგებლო ბაქტერიები ნაწლავებში რჩება. რძემჟავას შეუძლია დაძლიოს საშიში ბაქტერიები, ამიტომ ის უნდა მიირთვათ რაც შეიძლება ხშირად.

6. ქლიავი

შესაძლოა, პირველი, რაზეც ქლიავის ჩირი სასარგებლო გავლენას ახდენს, არის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტი. მისი ნახარში ხელს უწყობს ყაბზობისგან თავის დაღწევას და საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობის ნორმალიზებას.

ასევე, ეს ჩირი დადებითად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობაზე, რადგან შეიცავს კუჭის დაავადებებისათვის საჭირო ნივთიერებებს. საკმარისია დღეში 4-6 ნაყოფის მირთმევა.

7. ლობიო

გამხმარი წითელი და თეთრი ლობიო, ისევე როგორც გამხმარი ბარდა, აქრობს გულძმარვას, რომელიც სახიფათოა საყლაპავის ლორწოვანი გარსისთვის, ჭარბი მჟავა საზიანოა კუჭისთვისაც. ლობიო წარმატებით ანეიტრალებს ამ სიჭარბეს, რითაც ხელს უშლის ბევრ სერიოზულ დაავადებას.

ლობიოში ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უწყობს ყაბზობას და ნაწლავების გაძნელებულ მოძრაობას, რაც ხშირად ბუასილისა და სხვა დაავადებების მიზეზია.

8. წყალი

ჩვეულებრივი და გაფილტრული წყლის მოხმარების გაზრდა დღეში 2 ლიტრამდე სრულად წყვეტს კუჭის ტკივილსა და წყლულს.

კუჭის ტკივილი – პირველადი სამედიცინო დახმარება – 1 ჭიქა ჩვეულებრივი წყალი. რა თქმა უნდა, ეს არ ხდება მაშინ, როცა სისხლდენა უკვე დაწყებულია და ადამიანს გადარჩენა სჭირდება. მაგრამ ქრონიკული დაავადებისთვის ეს სუპერ წამალია!

9. ყაბაყი

ყაბაყის დიეტური ბოჭკო კარგად შთანთქავს ტოქსიკურ ნივთიერებებს, ჭარბ ქოლესტერინს და წყალს. სიმსუქნე ადამიანებში ყაბაყის მოხმარება იწვევს სწრაფი გაჯერების ილუზიას, რითაც ამცირებს სხვა უფრო მაღალკალორიული საკვების მოხმარებას.

არაჩვეულებრივად სასარგებლო ყაბაყი სიბერეში. ის ააქტიურებს საჭმლის მომნელებელ პროცესებს, აუმჯობესებენ კუჭისა და ნაწლავების მოტორულ და სეკრეტორულ ფუნქციებს.

10. ორაგული

ექიმების აზრით, ორაგულის მუცელი შეიცავს ყველაზე მნიშვნელოვან ნივთიერებებს, რომლებიც აუცილებლად უნდა შედიოდეს ადამიანის ყოველკვირეულ მენიუში. ეს თევზი შეიცავს ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს, რომლებსაც შეუძლიათ ხელი შეუწყონ სასახსრე ხრტილის სიჯანსაღეს, ასევე ეფექტურად აკონტროლონ ანთებითი პროცესი კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში.

Facebook კომენტარები