5 მიზეზი, თუ რატომ უნდა გიყვარდეთ ცხარე საკვები! – უბრალოდ მოუსმინეთ თქვენს სხეულს!

5 მიზეზი, თუ რატომ უნდა გიყვარდეთ ცხარე საკვები! – უბრალოდ მოუსმინეთ თქვენს სხეულს!

ადამიანები იყოფიან ორ ტიპად: ვისაც უყვარს ცხარე საკვები და ვინც ვერ იტანს. თუ პირველი ტიპი ხარ, ძალიან გაგიმართლა.

ბოლო წლების განმავლობაში, კვლევებმა სულ უფრო და უფრო მეტად დაამტკიცა ცხარე საკვების ჯანმრთელობის სარგებელი, რაც ხშირად ეწინააღმდეგება პოპულარულ რწმენას, რომ მისი მირთმევა არაჯანსაღია. მაგალითად, დიდი ხანი არავისთვის იყო საიდუმლო, რომ წიწაკა გაციების წინააღმდეგ ბრძოლაში გვეხმარება. აქ მოცემულია ცხარე საკვების ჯანმრთელობის კიდევ რამდენიმე სარგებელი, რომლის შესახებაც უნდა იცოდეთ.

wiwaka

  1. ცხარე საკვები ხელს უშლის კუჭის წყლულს
    ალბათ გსმენიათ ისტორიები იმის შესახებ, რომ წიწაკას შეუძლია კუჭში ხვრელის დაწვა ან წყლულის გამოწვევა. სინამდვილეში, წიწაკა შესანიშნავი პროფილაქტიკური საშუალებაა წყლულების წინააღმდეგ. კაპსაიცინი, რომელიც შეიცავს კაფსულს, ანეიტრალებს სპირალურ ბაქტერიებს, რომლებიც დაავადების გამომწვევი აგენტია. კვლევის შედეგად, მათ, ვისი დიეტაც შეიცავს კორეულ ან ინდურ კერძებს, სამჯერ ნაკლებია კუჭის წყლული, ვიდრე მათ, ვისი დიეტაც ტრადიციულ ევროპულ სამზარეულოს ეფუძნება.
  2. ცხარე საკვები კარგია გულისთვის
    წიწაკა ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს LDL-ის (“ცუდი” ქოლესტერინის) რაოდენობის შემცირებით და სისხლში LDL (“კარგი” ქოლესტერინის) რაოდენობის გაზრდით. ბოლო დროს კაპსაიცინმა სულ უფრო და უფრო მიიპყრო მკვლევარების ყურადღება სისხლძარღვების კედლების გამაგრების და გულის რითმის სტაბილიზაციის უნარით. გარდა ამისა, წიწაკა შეიცავს უზარმაზარ რაოდენობას ანტიოქსიდანტებს, მათ შორის, რომლებიც ხელს უშლიან დაბერებას.
  3. წიწაკა ეხმარება გაციების წინააღმდეგ ბრძოლაში
    კაპსაიცინი ხელს უწყობს ცხვირის ლორწოვანი გარსის სპაზმის მოხსნას, აცილებს შეშუპებას და ამცირებს გამონადენის რაოდენობას. შესაბამისად, რაც უფრო ცხარე საკვებია, მით უკეთესი. თუ ცხვირი გაჭედილი გაქვთ, დაამატეთ ცოტა ჩილის წიწაკა ჭიქა ცხელ ჩაის, ჩაისუნთქეთ ორთქლი და შემდეგ დალიეთ – ეს გაგისუფთავებთ ცხვირის ნაწილებს და სუნთქვას ბევრად გაგიადვილებთ. კაპსაიცინის გარდა, წიწაკა არის A ვიტამინის მდიდარი წყარო, რომელიც ხელს უწყობს ცხვირის ლორწოვანი გარსის გაძლიერებას, რაც წარმოადგენს ბარიერს, რომელიც იცავს მიკრობებსა და ბაქტერიებს ორგანიზმიდან.
  4. ცხარე საკვები ხელს უწყობს წონის დაკლებას
    კვლევის მიხედვით, წიწაკა აუმჯობესებს ორგანიზმის მეტაბოლიზმს, ამცირებს შიმშილს და წვავს კალორიებს. ასევე მცირდება ცხიმოვანი და ტკბილი საკვებისადმი ლტოლვა მათში, ვისი დიეტაც შეიცავს წიწაკის შემცველ საკვებს.
  5. ცხარე საკვები ეხმარება დეპრესიასთან ბრძოლას
    ცხარე საკვები ასტიმულირებს “ბედნიერების ჰორმონების” სეროტონინის და ენდორფინის გამომუშავებას ორგანიზმში, რითაც ამცირებს ნერვულ სისტემაზე დატვირთვას სტრესული სიტუაციების დროს.
Facebook კომენტარები