პანკრეასისთვის სასარგებლო საკვები: ყველაფერი რაც შეგიძლიათ და გჭირდებათ!

პანკრეასი ერთდროულად ასრულებს ორ მნიშვნელოვან ფუნქციას ორგანიზმში: საჭმლის მომნელებელ და ჰორმონალურ. ეს ორგანო ასინთეზებს ფერმენტებს, რომლებიც მონაწილეობენ საჭმლის მონელებაში და გამოიმუშავებს ჰორმონებს, რომლებიც აკონტროლებენ მეტაბოლურ პროცესებს. პანკრეასი ასინთეზირებს ინსულინს, რომელიც მონაწილეობს საჭმლის მონელების და ნახშირწყლების ცვლაში.

პანკრეასი ერთდროულად ასრულებს ორ მნიშვნელოვან ფუნქციას ორგანიზმში: საჭმლის მომნელებელ და ჰორმონალურ. ეს ორგანო სინთეზირებს ცილებს (ფერმენტებს), რომლებიც მონაწილეობენ საჭმლის მონელებაში და გამოიმუშავებს ჰორმონებს, რომლებიც აკონტროლებენ მეტაბოლურ პროცესებს. პანკრეასი ასინთეზირებს ინსულინს, რომელიც მონაწილეობს საჭმლის მონელების და ნახშირწყლების ცვლაში. გარდა ამისა, ჯირკვალი გამოიმუშავებს პანკრეასის წვენს, რომელიც აუცილებელია ცილებისა და ცხიმების მონელების მექანიზმში. თუ ჯირკვალი აღმოაჩენს პრობლემებს თავის მუშაობაში, არსებობს სერიოზული დაავადების, შაქრიანი დიაბეტის გაჩენისა და პროგრესირების რისკი.

9 საკვები თქვენი პანკრეასის ჯანმრთელობისთვის:

პანკრეასის დაავადებების თერაპია ტარდება დიეტურ კვებასთან ერთად. რა საკვები უნდა იყოს შეტანილი პაციენტის რაციონში?

პროდუქტები – პანკრეასის “მხსნელები”.

  1. Ბროკოლი
    აპიგენინი, რომელიც ამ კომბოსტოს ნაწილია, იცავს პანკრეასის ქსოვილს ყველა სახის უარყოფითი გავლენისგან. ბროკოლში ღირებული საკვები ნაერთების ყველაზე მაღალი პროცენტის შესანარჩუნებლად, კომბოსტო უნდა მიირთვათ უმი ან ოდნავ მოხარშული ორმაგ ქვაბში.
  2. იოგურტი
    ამ ფერმენტირებული რძის პროდუქტის შემადგენლობაში შედის ღირებული პრობიოტიკები, რომლებიც აძლიერებენ იმუნურ დაცვას და ოპტიმიზაციას უწევენ მთელი კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას. პანკრეასისთვის სასარგებლო იქნება იოგურტი მინიმალური ცხიმის შემცველობით და საკვები დანამატების გარეშე (ფერები, არომატები, გემოს გამაძლიერებლები).
  3. გოგრა
    პროდუქტს აქვს მარილმჟავას (HCl) გასანეიტრალებლად ღირებული თვისება, აქვს დელიკატური და რბილი ტექსტურა, არ შეიცავს დიდი რაოდენობით ბოჭკოს. გარდა ამისა, გოგრა შეიცავს კაროტინს, კალიუმს (K), B კომპლექსის ვიტამინებს, მაგნიუმს Mg, სპილენძს (Cu), რკინას (Fe) და პეპტიდებს. ბოსტნეული უბრალოდ იდეალურია პანკრეატიტით დაავადებულთა დიეტისთვის.
  4. ტკბილი კარტოფილი
    თავად პანკრეასის კონფიგურაციას მოგაგონებთ, ტკბილი კარტოფილი იცავს მას, უზრუნველყოფს სისხლში შაქრის ნელ ტრანსპორტირებას და აშორებს ზედმეტ დატვირთვას საჭმლის მომნელებელი სისტემისგან.
  5. მიწავაშლა
    ფესვის მოსავალი გარეგნულად ჯანჯაფილის ფესვის მსგავსია. ტკბილ კარტოფილს ჰგავს. ამ „მიწის ვაშლის“ (როგორც მას უწოდებენ) მიწის ნაწილი 2-4 მეტრამდე ვითარდება და მზესუმზირას ჰგავს. მას გამოყენება ხელს შეუწყობს მეტაბოლური პროცესების ნორმალიზებას და ამ ჯირკვალში ანთების განმუხტვას. ფესვის წვენი წარმატებით აფერხებს დიაბეტის პროგრესირებას და ემსახურება როგორც პროფილაქტიკური ღონისძიება თანმხლები პრობლემის – ათეროსკლეროზის დროს.
  6. მოცვი
    კენკრა უაღრესად სასარგებლოა დიაბეტით დაავადებულთათვის. მცენარის ფოთლებისა და კენკრის ჩაი პირდაპირ ამცირებს სისხლში შაქრის დონეს და აუმჯობესებს პანკრეასის ფუნქციას. მოცვის, როგორც კოლექციის ნაწილის გამოყენებით, თქვენ შეგიძლიათ ამოიღოთ ორგანიზმში ანთების კერები, გაასუფთავოთ ღვიძლი და გაააქტიუროთ ნაღვლის გამოყოფა. პანკრეატიტის მწვავე ფაზაში მოცვის მიღება შესაძლებელია მხოლოდ გახეხილი სახით და თერმული დამუშავების შემდეგ.
  7. წიწიბურა
    პანკრეასის პრობლემებისთვის, ექიმები გირჩევენ დიეტის ნახშირწყლების კომპონენტის მინიმუმამდე შემცირებას, წიწიბურას კერძები გამოგადგებათ. გარდა ამისა, წიწიბურა მდიდარია მცენარეული ბოჭკოებით, რომელიც აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას, ასუფთავებს ნაწლავებს და გამოაქვს ორგანიზმიდან ტოქსიკური ნაერთები. წიწიბურა დასაშვებია პანკრეატიტის დროს დიეტის დაწყებიდან მე-5 დღიდან, როცა ტკივილის სიმპტომები წარსულშია. მარცვლეულისგან უნდა მომზადდეს ბლანტი ფაფა, რომელიც ადუღების შემდეგ ფრთხილად უნდა გაიწმინდოს. ასეთი კერძი უნდა მიირთვათ მარილის, შაქრის, ზეთის გარეშე.
  8. წითელი ყურძენი
    ეს არის რესვერატროლის შესანიშნავი წყარო, ანტიოქსიდანტი, რომელიც ათავისუფლებს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალებისგან. რესვერატროლი აძლიერებს სისხლძარღვებს და ამცირებს ანთებას. ეს ნივთიერება კი ამცირებს უჯრედების სიკვდილს – აპოპტოზს პანკრეასის ონკოლოგიაში.
  9. ძირტკბილას ფესვი
    ეს სამკურნალო ბალახი გამოიყენება დაავადებების ფართო სპექტრისთვის (და ასევე პანკრეასის). ფესვი მოქმედებს როგორც ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო საშუალება, ხსნის ტკივილს და შეშუპებას პანკრეატიტის დროს.

აუცილებელია პანკრეასის დაცვა პატარა ასაკიდან, არ გადატვირთოთ ის მანკიერი კვებით და მავნე ჩვევების უარყოფითი ზემოქმედებით. სასარგებლოა ზემოაღნიშნული პროდუქტების დიეტაში შეყვანა, რომელიც ჩვენს პანკრეასს ძალიან „უყვარს“. დაე, დაისვენოს, მენიუში შეიტანოს გემრიელი და ჯანსაღი ბოსტნეული, ძირეული ბოსტნეული და სხვა პროდუქტები. ყოველივე ამის შემდეგ, უფრო ადვილია დაავადების თავიდან აცილება, ვიდრე მოგვიანებით მკურნალობა. გარდა ამისა, მკაცრ დიეტაზე ჯდომა, რომელიც ინიშნება ისეთი სერიოზული დაავადებების დროს, როგორიცაა პანკრეატიტი, საკმაოდ მტკივნეულია. Თავს მიხედე!

Facebook კომენტარები