რატომ უნდა მიირთვათ ჩიას თესლი ყოველდღიურად და როგორ მოვამზადოთ ის სწორად!
ჩიას თესლი ათასობით წელია არსებობს, მაგრამ ბევრ თქვენგანს ჯერ არ სმენია მათ შესახებ. ისინი პირველად აცტეკებმა მოიხსენიეს, როგორც საკვები, როგორც წამალი და რელიგიური რიტუალების ნაწილი.
ეს თესლები ძალიან მაღალია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, ცილებით, ბოჭკოებით, ასევე ანტიოქსიდანტებით, მინერალებითა და ვიტამინებით. ისინი ეფექტურად აღადგენს კანს, წვავს ცხიმს, ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და აძლიერებს ორგანიზმს.
დიეტოლოგები გვირჩევენ თესლის მირთმევას სუსტი იმუნიტეტისა და ენერგიის დაბალი დონის შემთხვევაში და მას ხშირად იყენებენ სპორტსმენები.
ჩვენ გთავაზობთ რამდენიმე კარგ მიზეზს იმისათვის, რომ ჩიას თესლი ყოველდღიურად მოიხმაროთ:
- მკურნალობს საჭმლის მომნელებელ პრობლემებს ბოჭკოს მაღალი კონცენტრაციის გამო.
- ერთ-ერთი საუკეთესო საკვები ტვინისა და გულის ჯანმრთელობისთვის, 20% ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების წყალობით, რომელიც შეიცავს 8-ჯერ მეტ ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებსაც კი, ვიდრე ორაგული.
- შეიცავს 20% პროტეინს
- მხარს უჭერს ჯანმრთელ ფრჩხილებს, თმას და კანს
- შეიცავს 3-ჯერ მეტ რკინას ვიდრე ისპანახი
- ძალიან ძლიერი ანტიოქსიდანტი და შეიცავს 4-ჯერ მეტ ანტიოქსიდანტს, ვიდრე მოცვი
შეიცავს 7-ჯერ მეტ C ვიტამინს, ვიდრე ფორთოხალი - შესანიშნავია დიაბეტით დაავადებულთათვის, რადგან ის არეგულირებს სისხლში გლუკოზის დონეს
- შეიცავს 8 სახის ამინომჟავას
- შეიცავს 5-ჯერ მეტ კალციუმს ვიდრე რძე
- შეიცავს 2-ჯერ მეტ კალიუმს ვიდრე ბანანი
ექსპერტების აზრით, ყოველდღიურად უნდა მიიღოთ 1 სუფრის კოვზი ჩიას თესლი. ვინაიდან ეს თესლები ძალიან მდიდარია ბოჭკოებით, დარწმუნდით, რომ დალიეთ ბევრი წყალი. მათ აქვთ სასიამოვნო და რბილი გემო, ასე რომ თქვენ შეგიძლიათ დაამატოთ ისინი თქვენს სმუზისა თუ სალათებში. ასევე შეგიძლიათ ჩიას თესლი დაუმატოთ მაფინს და პურის ცომს.
თესლები 15 წუთის განმავლობაში წყალში უნდა დაასველოთ და თავდაპირველ ზომაზე 20-ჯერ მეტად გაიზრდება. ამგვარად, ეს თესლები დიდხანს შეგინარჩუნებენ დანაყრების შეგრძნებას.