გაიუმჯობესეთ ტვინის ფუნქცია? ნახეთ რომელი საკვები უნდა მიირთვათ ამისათვის!

გაიუმჯობესეთ ტვინის ფუნქცია? ნახეთ რომელი საკვები უნდა მიირთვათ ამისათვის!

საკვები მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ტვინის ფუნქციონირებაში და ისევე, როგორც ნებისმიერი სხვა ორგანო, ჯანსაღი კვება ხელს შეუწყობს მის განვითარებას. ხოლო არაჯანსაღი კვება კი საზიანოა.

დიეტოლოგები ხაზს უსვამენ, რომ ყველაზე მნიშვნელოვანი სტრატეგია არის ჯანსაღი დიეტის დაცვა, რომელიც მოიცავს უამრავ ხილს, ბოსტნეულს, პარკოსნებს და მთლიან მარცვლეულს. შეეცადეთ მიიღოთ ცილა მცენარეული წყაროებიდან და თევზიდან და აირჩიოთ ჯანსაღი ცხიმები, როგორიცაა ზეითუნის ზეთი ან კანოლა, ვიდრე გაჯერებული ცხიმები.

თქვენს ტვინს სჭირდება სწორი ცილების და ცხიმების გამომუშავება ახალი კავშირების გასაძლიერებლად. ეს ხდება საკვებიდან ცილების და ცხიმების მონელებით და ამინომჟავების და ცხიმოვანი მჟავების გამოყენებით ახალი ცილების და ცხიმების შესაქმნელად.

3 6

კონკრეტული “სამშენებლო ბლოკების” სწორი რაოდენობისა და ბალანსის გარეშე, თქვენი ტვინი არ იმუშავებს გამართულად. აუცილებელი საკვები ნივთიერებების ძალიან ცოტა (დეფიციტი) ან ძალიან ბევრმა (ჭარბი რაოდენობა) რაოდენობამ შეიძლება გავლენა იქონიოს ნერვულ სისტემაზე.

მართალია არც ისე დიდს, როგორც სხვა ორგანოები, ტვინი იყენებს სხეულის ენერგეტიკული რესურსების 20%-ს. ნახშირწყლების წვა გარდაქმნის მას გლუკოზად, რომელიც არის ძირითადი შაქრის ნივთიერებები, რომლებიც საჭიროა სხეულის ფუნქციონირებისთვის.

გლუკოზა არის შაქრის ტიპი, რომელსაც ტვინი იყენებს საწვავად.

კვლევებმა აჩვენა, რომ გლუკოზის ნაკლებობამ შეიძლება უარყოფითი გავლენა მოახდინოს: ყურადღების კონცენტრაცაიზე, მეხსიერებასა და სწავლაზე, და რომ გლუკოზის დამატებამ შეიძლება გააუმჯობესოს კოგნიტური ფუნქციის ეს ასპექტები.

ამ სამშენებლო ბლოკების ჩამორთმევამ ან გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს სხეულზე რთული გზებით, შექმნას ქიმიკატების დეფიციტი ან დოზის გადაჭარბება, რაც დიდ გავლენას ახდენს ტვინის ფუნქციონირებაზე.

რა უნდა მივირთვათ იმისათვის რომ ჩვენმა ტვიმნა შეინარჩუნოს ჯანმრთელობა?

ფოთლოვანი მწვანილი, როგორიცაა კომბოსტო, ისპანახი, ხახვი და ბროკოლი, მდიდარია ტვინისთვის სასარგებლო საკვები ნივთიერებებით, როგორიცაა K ვიტამინი, ლუტეინი, ფოლატი და ბეტა კაროტინი.

კვლევებმა აჩვენა, რომ ეს მცენარეული საკვები ხელს უწყობს კოგნიტური დაქვეითების შენელებას.

Facebook კომენტარები