ეს ბალახი ხელს უშლის თვალის 9 სხვადასხვა დაავადებას, კატარაქტის ჩათვლით!

ბევრი იყენებს მას საკვებში, როგორც სანელებელს, მაგრამ იცით თუ არა მისი ჯანმრთელობის სასარგებლო თვისებების შესახებ?

ოხრახუში შეიცავს ბევრ საკვებ ნივთიერებას, როგორიცაა:

  • ვიტამინი A,K,C,E,B6,B12,
  • კალციუმი
  • რკინის
  • მაგნიუმი
  • მანგანუმი
  • კალიუმი
  • თუთია

ცნობილია, რომ ოხრახუშის შემადგენლობაში შემავალი ვიტამინები, მინერალები და ანტიოქსიდანტები ხელს უწყობენ იმუნური სისტემის გაძლიერებას.

A ვიტამინის შემცველობა ხელს უწყობს თვალების ზედაპირის დაცვას მათი ტენიანობის შენარჩუნებით. როდესაც ვიტამინი A სხვა ანტიოქსიდანტებთან ერთად არის შერწყმული, ამან შეიძლება შეამციროს ასაკთან დაკავშირებული მაკულარული დეგენერაციის რისკი.

ბეტა-კაროტინით მდიდარი საკვები, როგორიცაა ისპანახი და სტაფილო, კიდევ უფრო სასარგებლოა ოხრახუშის შერწყმისას.

ოხრახუშის სხვა კაროტინოიდები, ლუტეინი და ზეაქსანტინი, არის ნაერთები, რომლებიც მოქმედებენ თვალის დაზიანებაზე, რომელიც გამოწვეულია გარემო წყაროებით, როგორიცაა UV გამოსხივება. ცნობილია, რომ ეს ორი კაროტინოიდი ამცირებს კატარაქტის განვითარების რისკს, ხოლო ლუტეინი აფერხებს ბიოლოგიურ პროცესებს, რომლებიც აზიანებს ბადურას.

ოხრახუშს ასევე აქვს შარდმდენი ეფექტი, რომელიც აკონტროლებს სხვადასხვა დაავადებებს, როგორიცაა თირკმლის ქვები, საშარდე გზების ინფექციები და ნაღვლის კენჭები, ასევე ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, რომლებიც მკურნალობენ კბილის ტკივილს, სისხლჩაქცევებს, მწერების ნაკბენს და ანთების სხვა მიზეზებს, მათ შორის რევმატოიდულ ართრიტს.

ოხრახუშის წვენი
ახალი ოხრახუში უკეთესია, ვიდრე მშრალი ოხრახუში. ის უნდა იყოს მუქი მწვანე ფერის და სუფთა. მოერიდეთ გაცვეთილ ან ყვითელი ფერის ფოთლებს. ორგანული ოხრახუშის არჩევა საუკეთესო საშუალებაა, რომ მიიღოთ ყველა მისი ჯანმრთელობის სარგებელი არასასურველი პესტიციდების მიღების რისკის გარეშე.

თვალის ჯანმრთელობისთვის სცადეთ ერთ-ერთი გემრიელი წვენი:

  • კატარაქტა/კონიუნქტივიტი: კატარაქტა შეიძლება განვითარდეს ასაკთან ერთად. კონიუნქტივიტი არის ინფექცია, რომელიც გამოწვეულია ვირუსით ან ბაქტერიით, რომელიც იწვევს თვალის ტკივილს, სიწითლეს და გაღიზიანებას.
    წვენი: ოხრახუში, მოცვი, ვაშლი, ვარდკაჭაჭა, ისპანახი და ნიახური.
  • დიაბეტური რეტინოპათია: შაქრიანი დიაბეტი და მისი გართულება, რომელიც იწვევს ბადურის პროგრესირებად დაზიანებას.
    წვენი: ოხრახუში, იერუსალიმის არტიშოკი, ასპარაგუსი, ისპანახი, კოჭა, ჭარხალი, ნიახური, ჟოლო, ხორბლის ბალახი, სტაფილო, გოგრა, პრასი, ნიორი და კომბოსტო.
  • გლაუკომა: დაავადება, რომელიც აზიანებს თვალის მხედველობის ნერვს და დროთა განმავლობაში უარესდება.
    წვენი: ოხრახუში, კიტრი, სტაფილო, ბოლოკი, ნიახური, ჟოლო, ბოლოკი, კომბოსტო, ჭარხალი, ვაშლი და ქლიავი.
  • მაკულარული დეგენერაცია: მაკულას გაუარესება, რომელიც წარმოადგენს ბადურის მცირე, ცენტრალურ ზონას, რაც იწვევს მხედველობის დაბინდვას.
    წვენი: ოხრახუში, ჟოლო, ვაშლი, ბროკოლი, ტკბილი წიწაკა და მწვანილი.
  • ოპტიკური პრობლემები: ნერვის დაზიანება და მხედველობის ნერვის მიმდებარე დამცავი გარსის დაკარგვა, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს დაბინდვა და ლაქები.
    წვენი: ოხრახუში, ჭარხალი, კოჭა, ვარდკაჭაჭა, სტაფილო, კენკრა, კომბოსტო და ხორბლის ბალახი.
  • რეტინიტი: მემკვიდრეობითი დაავადებების ჯგუფი, რომელიც იწვევს მხედველობის თანდათანობით დაქვეითებას.
    წვენი: ოხრახუში, პრასი, სტაფილო, ჭარხალი, კომბოსტო, ნიორი, კოჭა, ყურძენი, ლიმონი, ჟოლო, ნიახური, ხორბლის ბალახი, ვაშლი და ისპანახი.
Facebook კომენტარები