ხახვი დაგეხმარებათ ამ ჯანმრთელობის პრობლემების მართვაში! აუცილებლად დაამატეთ ის თქვენს რაციონში!

ხახვში არაერთ სასარგებლო მინერალს და მჟავას შეიცავს. მათ შორის, ასკორბინის მჟავა, რომლის უკმარისობა შეიძლება, ანემიის, სურავანდის, გულ-სისხლძარღვთა, ინფექციური დაავადებების მიზეზი გახდეს. შესაბამისად, ის ყოველდღიურად უნდა მივიღოთ. ხახვის მუდმივი გამოყენება ხელს უწყობს სისხლში ქოლესტერინის დონის შემცირებას ასაკოვან ადამიანებში.

ხახვი შედგება რამდენიმე ფენისგან, რომელთაგან თითოეული თავისებურად სასარგებლოა.

ფენა 1: შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, ანტიბაქტერიულ ნივთიერებებს და სხვა ფიტონუტრიენტებს.

ფენა 2: ხახვი B და C ვიტამინების მნიშვნელოვანი წყაროა; სპილენძი, მანგანუმი, ფოსფორი, კალიუმი; და დიეტური ბოჭკოვანი.

ფენა 3: ეს ფენა შეიცავს გოგირდის ნაერთებს, რომლებიც გატირებენ, მაგრამ ასევე ნაჩვენებია, რომ ეს ხელს უწყობს პარკინსონის დაავადებისა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების თავიდან აცილებას, სისხლში შაქრის რეგულირებას.

აქ მოცემულია ხახვის ზოგიერთი სასარგებლო თვისება:

  • ეხმარება ანთებას.
    დაავადებების უმეტესობა იწვევს ქრონიკულ ანთებას.ხახვში ნაპოვნი ფიტოქიმიკატები ეწინააღმდეგება ანთებას, ხელს უწყობს საერთო ჯანმრთელობას და განსაკუთრებით ეფექტურია ართრიტის, ასთმის და სხვა სასუნთქი გზების სამკურნალოდ.
  • მაღლი ტემპერატურა.
    ღამით თითოეულ წინდაში ნახევარი ხახვის ჩაყრა დაგეხმარებათ ტემპერატურის დაწევაში.
  • გულის ჯანმრთელობა.
    ანთოციანინი არის პიგმენტი, რომელიც წითელ ხახვს აძლევს გამორჩეულ ფერს. ის ასევე ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს და, შესაბამისად, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს. გოგირდის ნაერთები ხელს უშლის თრომბოციტების ერთმანეთთან დაკავშირებას და სისხლძარღვების დაბლოკვას, რაც ამცირებს ინსულტისა და გულის შეტევის რისკს.
  • კანის დამწვრობა.
    ხახვში ნაპოვნი გოგირდი და კვერცეტინი შეამცირებს ტკივილს და ანთებას და ხელს უშლის ბუშტუკების წარმოქმნას.

თუმცა, ცოცხალი ხახვის გამოყენება არ არის რეკომენდებული ჰიპერტონიის, შარდსასქესო ორგანოების კენჭოვანი დაავადებების, გასტრიტის, წყლულის, ქრონიკული გულძმარვისა და ღვიძლის დაავადებების დროს. იშვიათად, მაგრამ შესაძლოა, მის მიღებას ალერგიული რეაქციებიც მოჰყვეს. თუმცა, თერმულად დამუშავებული ხახვი, პრაქტიკულად, უვნებელია.

ასევე:

უმი ხახვის საკვებად გამოყენება შეიძლება მხოლოდ გაფცქვნისთანავე. რაც მეტ დროს გაატარებს გაფცქვნილი და გაჭრილი ხახვი ჰაერზე, მით მეტ ბაქტერიას შეიწოვს. 2-3 დღის შემდეგ, ამგვარად დატოვებული ხახვი ინფექციების ძალიან საშიშ წყაროდ იქცევადა მხოლოდ ზიანი მოტანა შეუძლია.

Facebook კომენტარები