10 საყურადღებო მიზეზი იმისა, თუ რატომ უნდა მიირთვათ ბროწეული ყოველ დღე!! გაითვალისწინეთ …

ამ სიიდან 2 მიზეზი ალბათ უკვე საკმარისი იქნება, რომ თქვენც ყოველდღიურ რაციონში ბროწეული შეიტანოთ.1414839836 3ზრდის ჰემოგლობინს:  ბროწეულის ყველაზე ცნობილი თვისებაა ანემიასთან ბრძოლა. ანემიის დროს, მიიღეთ განზავებული ბროწეულის წვენი 0,5 ჭიქა დღეში 3-ჯერ ჭამამდე 30 წუთით ადრე, 2 თვის განმავლობაში.

ამცირებს წნევას: ბროწეულის თესლი ძალიან ნაზად ამცირებს არტერიულ წნევას ჰიპერტონიულ პაციენტებში. ბროწეულის გარსები, გამხმარი და ჩაიში დამატებული, ხელს შეუწყობს ნერვული სისტემის დაწყნარებას, შფოთის მოშორებას და ღამის მშვიდ ძილს.

ზრდის ჰორმონების აქტივობას: ბროწეულის თესლი შეიცავს ზეთებს, რომლებიც აღადგენს ჰორმონალურ ბალანსს სხეულში. ამიტომ, ბროწეულის მარცვლებს ნუ გადაყრით – უნდა მიირთვათ, განსაკუთრებით თუ გაქვთ თავის ტკივილი ან მენოპაუზა.

ახდენს პირის ღრუს და ყელის დეზინფექციას:  წყალხსნარში ბროწეულის ან მისი წვენის ქერქს იყენებენ  (ყელის ტკივილით და ფარინგიტით), პირის ღრუს (გინგივიტით და სტომატიტით) დროს. ტანინები ამსუბუქებს ტკივილს, ორგანული მჟავები კი კლავს ინფექციას.

ცვლის ინსულინს:  ბროწეულის ხილი იმ იშვიათ ტკბილეულთა რიცხვს მიეკუთვნება, რომლებიც არა მხოლოდ მისაღებია, არამედ დიაბეტიანებისთვისაც სასარგებლოა. ამისათვის მიიღეთ 60 წვეთი წვენი დღეში 4-ჯერ ჭამამდე. უკვე მე -3 დღეს სისხლში შაქრის დონე მნიშვნელოვნად შემცირდება.

შლის რადიაციას:  ბროწეულის წვენი ძალიან სასარგებლოა ყველასთვის, ვინც მუშაობს რადიოაქტიურ იზოტოპებთან ან ცხოვრობს მაღალი გამოსხივების ზონაში.

მოგიშუშებთ კანს:  გაქვთ ცხიმიანი კანი, აკნე ან ჩირქოვანი გამონაყარი? გააკეთეთ ნიღაბი მსუბუქად შემწვარი, დაქუცმაცებული ბროწეულის კანით კარაქით ან ზეითუნის ზეთით. შეინახეთ მაცივარში და წაისვით კანზე არაუმეტეს კვირაში 2-ჯერ. გამხმარი ქერქის ფხვნილს შეუძლია ეფექტურად დაამუშაოს დამწვრობა, ბზარები და ნაკაწრები.

გამოდევნის ჭიებს ორგანიზმიდან:  მწიფე ბროწეულის ქერქი შეიცავს ალკალოიდებს პელტიერინს, იზოპელტიერინს და მეთილისოპელტიერინს, რომლებსაც აქვთ ძლიერი ანტიჰელმინთური მოქმედება. ჭიების მოსაშორებლად დააყოვნეთ 40-50 გრ დაჭრილი ქერქი 400 გრ ცივ წყალში 6 საათის განმავლობაში, შემდეგ კი ადუღეთ ნელ ცეცხლზე, სანამ სითხის ნახევარი არ აორთქლდება. გაციებული ბულიონი გაწურეთ და მცირე ნაწილებით დალიეთ ერთი საათის განმავლობაში. ერთი საათის შემდეგ დალიეთ საფაღარათო საშუალება.

აჩერებს დიარეას: ბროწეულის ქერქს და ნაყოფს შემკვრელი თვისებები აქვთ, ამიტომ იყენებენ ფაღარათი, კოლიტი და ენტეროკოლიტის საწინააღმდეგოდ. მოზრდილებმა უნდა გააშრონ, გახეხონ ქერქი და მიიღონ მწიკვი დღეში 3-ჯერ ჭამის შემდეგ და ამ მიზნით ბავშვებს შეიძლება მისცეთ ახლად გამოწურული წვენი, რომელიც გაზავებულია ნახევარ წყალთან. ინფექციური დიარეის დროს პოლიფენოლები, რომლებიც შეიცავს ბროწეულის ქერქს, ეფექტურად ამცირებს დიზენტერიის ბაცილის და სხვა პათოგენების ზრდას.

და ბოლოს ხსნის ანთებას: სხვადასხვა ანთებითი დაავადებების დროს (თირკმლები, ღვიძლი, ყურები და თვალები, სახსრები, გინეკოლოგიური ორგანოები), ბროწეულის ქერქის დეკორაცია დაგეხმარებათ. მოამზადეთ ასე: დაასხით 2 ჩაის კოვზ დაჭრილ ქერქს 1 ჭიქა ცხელი წყალი, ადუღეთ წყლის აბაზანაში 30 წუთის განმავლობაში, გაწურეთ,  და გააზავეთ ადუღებული წყლით. მიიღეთ 50 გრ დღეში 2-3 ჯერ ჭამამდე 30 წუთით ადრე.

Facebook კომენტარები