ჩვენ ახლა ვიცით, რომ მწვანილი და სანელებლები ძლიერი ანტიბიოტიკებია და მათი რეგულარულად მცირე დოზებით საკვებში დამატებით, შეგვიძლია გავაძლიეროთ ჩვენი იმუნური სისტემა, შევამციროთ უჯრედების ანთება და შევინარჩუნოთ ოპტიმალური ბალანსი ორგანიზმში კარგ და ცუდ მიკრობებს შორის.
თქვენს დიეტაში მეტი სანელებლების დამატება არის პოლიფენოლების, ძლიერი ანტიოქსიდანტების რაოდენობის გაზრდის ერთ-ერთი გზა, რომელიც ანეიტრალებს თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც წარმოიქმნება მზეზე მუდმივი ზემოქმედებით და ანტიმიკრობული აგენტებით.
აქ მოცემულია 4 საუკეთესო სანელებლების სია, რომლებიც მდიდარია პოლიფენოლებით და რამდენიმე რჩევა იმის შესახებ, თუ როგორ დაამატოთ მრავალფეროვნება თქვენს დიეტაში.
ორეგანო მიკრობების წინააღმდეგ - ორეგანო იტალიური სამზარეულოს სინონიმია; არცერთი პიცა ან მაკარონის სოუსი არ არის სრულყოფილი მის გარეშე. მაგრამ შეგიძლიათ ორეგანო დაუმატოთ ათქვეფილ კვერცხს, ბოსტნეულის სუპებს, სალათის სოუსებს და მოაყაროთ შემწვარი ბოსტნეული. ყველას არ უყვარს მისი შაქრიანი გემო, ამიტომ ჯობია ცოტა გამოვიყენოთ, რომ არ მოგბეზრდეს.ადამიანებს, რომლებიც მიირთმევენ ორეგანოს მცირე, გონივრულ რაოდენობით, შეუძლიათ მიიღონ დამატებითი ანტიპარაზიტული და ანტიდიაბეტური დაცვა. გასაკვირი არ არის, რომ ორეგანოს უძველესი დროიდან იყენებდნენ ინფექციებთან საბრძოლველად.
როზმარინი - როზმარინს კარგი გემო აქვს ღუმელში გამომცხვარ კერძებს, შემწვარ ძირიან ბოსტნეულს, ხორცს და მარინადს ასხამს ან თევზს ასხურებს. გამოიყენეთ იგი ლიმონათის არომატის, ზეითუნის ზეთის ნაყენისა და მცენარეული ჩაის მოსამზადებლად. როზმარინი მატონიზირებელი საშუალებაა. რეგულარული გამოყენებისას მას შეუძლია მოხსნას სტრესი, ნერვული დაძაბულობა, გააუმჯობესოს მდგომარეობა ნევროზის, ზოგადი გადაღლისა და სექსუალური სისუსტის დროს.
თიამი გაციებისთვის - ხაჭო ან თიამი (არ უნდა აგვერიოს კარავის თესლში) კიდევ ერთი პოპულარული ხმელთაშუა ზღვის სანელებელია. მისი გამოყენება შესაძლებელია იმავე ადგილას, როგორც ორეგანო. დაამატეთ იგი სალათების, სუპების, ღუმელების, შემწვარი კერძების, კვერცხის ყველა კერძში, ნივრის პურში, მაკარონის სოუსებში და სხვა. კალიფორნიის უნივერსიტეტის მკვლევარები (დევისი) თვლიან, რომ თიამი ანტიოქსიდანტური აქტივობით მსგავსია E ვიტამინის.
სალბი ანთებისთვის - სალბი კარგად უხდება შემწვარ ბოსტნეულს, ხორცს და თევზს. დაამატეთ მწიკვი ხმელი სალბი მაკარონის კერძებს, განსაკუთრებით ნაღების საწებელს და ნებისმიერ სუპს ან ჩაშუშულს. სალბი ავსებს ზამთრის ბევრ ბოსტნეულს, როგორიცაა კარტოფილი, რუტაბაგა და თხილი. სალბი საუკეთესოდ მოქმედებს გაციებისა და ყელის ტკივილის დროს.