ამ სტატიაში ვისაუბრებთ ერთ-ერთ ყველაზე დისკომფორტულ და ამავდროულად ჯანმრთელობისთვის საშიშ მდგომარეობაზე რასაც მუცლის შებერილობა ჰქვია. რა იწვევს შებერილობას?
მთავრი და უმნიშვნელოვანესი ესაა ძალიან სწრაფად ჭამის ჩვევა. დანაყრების შეგრძნება ტვინში აღწევს 20-დან 25 წუთის შემდგომ. ამიტომ, თუ ძალიან სწრაფად იკვებებით, ალბათ ძალიან ბევრსაც ჭამთ. გარდა ამისა, თუ საკვებს კარგად არ ღეჭავთ, ნერწყვის ფერმენტებს დრო არ აქვთ გამართულად იმუშაონ. ეს ნიშნავს, რომ საკვები ნაწლავებში ისე არ დამუშავდება, როგორც საჭიროა.
რაციონში შემწვარი საკვების სიჭარბე: ბევრი ზეთი, ცომეული, შემწვარი კარტოფილი და ა.შ. ამ ცხიმების მონელება რთულია. ისინი ჩვენს კუჭში რჩებიან და ყოველი ჭამის შემდეგ მუცელი გვებერება.
გამოსავალია: საჭმლის მომზადება ღუმელში, ორთქლზე, მოხარშეთ ან წამოდუღეთ, მთავრია რომ საკვები არ შეწვათ. ასევე გახსოვდეთ, რომ ზეითუნის ზეთი ნაკლებად ძნელად გადამუშავდება, ვიდრე სხვა ზეთები. და ყოველთვის საუკეთესო გამოსავალია შემწვარი საკვების დატოვება ქაღალდის ხელსახოცზე ცოტა ხნით, რომ ზედმეტი ზეთი შეიწოვოს მან.
გაზიანი სასმელები: გაზიანი სასმელების მიღება თქვენს კუჭს გაზებით ავსებს, რის შედეგადაც ის იწვევს შეშუპებას. და თუ ისინი შეიცავს შაქარს, მაშინ ჩვენ ვიღებთ ე.წ. "ცარიელ კალორიებს". ისინი ენერგიას გვაძლევენ, მაგრამ მხოლოდ წონის მომატებისთვის. გაზიანი წყალი, მიუხედავად იმისა, რომ არ შეიცავს კალორიებს მისი შედეგები კიდევ უფრო უარესია, მითუმეტეს თუ ამ სასმელებს საჭმელთან ერთად სვამთ.
ბოჭკოს ნაკლებობა: თუ საკმარისად ბოჭკოვან საკვებს არ ვჭამთ, შეიძლება შეკრულობა დაგვეწყოს. ამასთან, ცუდია ისიც, რომ გადაჭარბებული რაოდენობა მივიღოთ. უმჯობესია ბოჭკოვანი სავების ზომიერად მიღება, რადგან ზედმეტი ბოჭკოვანი საკვებიც იწვევს დიარეას და შებერილობას.
საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების ნაკლებობა: ყველა დამუშავებული ფქვილის საკვების მიღება, როგორიცაა საუზმე ბურღულეული, პური, მაკარონი და ბრინჯიც კი, ჩვენს საჭმლის მომნელებელ სისტემას ამცირებს, რადგან ეს საკვები არ შეიცავს ფერმენტებს. ეს იწვევს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობის შესუსტებას, რაც საბოლოოდ იწვევს შეშუპებას და გაზების წარმოქმნას.
რეკომენდებულია დიეტა შეშუპების შესამცირებლად: ახალი ხილი ძალიან ადვილად ასათვისებელია. ისინი შეიცავს ბოჭკოს და უამრავ წყალს. მათ ასევე ძალიან დაბალი ცხიმი აქვთ, ამიტომ სადილისთვის ხილის სალათი შესანიშნავი ვარიანტია. კარგი ვარიანტია საზამთრო, გარგარის ნაჭრები და ალუბალი. რაც შეიძლება მეტი განსხვავებული ხილი გამოიყენეთ. სალათები, რომლებიც აერთიანებს სალათის ფოთლებს, სიმინდს, ისპანახს და ხილს, როგორიცაა ანანასი და პაპაია, შესანიშნავია საჭმლის მონელებისთვის. ყოველთვის უმჯობესია საჭმელში რაც შეიძლება მეტი ხილი შეიტანოთ. კომბოსტო, სოიო, იონჯა და ოსპი. ეს ყველაფერი ძალიან ჯანსაღი საკვებია, მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით და ცხიმიანობის დაბალი მაჩვენებლით გამოირჩევა. ისინი იდეალურია ბოსტნეულის ჩაშუშვისთვის, სუპებითა და ცივი სალათებისთვის. ამასთნავე მჟავე კომბოსტო იგი შეიცავს ძალიან ჯანსაღ საკვებ ბოჭკოებს დუღილის პროცესის გამო. შედეგად, პროდუქტი ბევრად უფრო ადვილი ასათვისებელია და შესანიშნავია სალათებისთვის.